02:03:11

Την Κυριακή η εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας

Την Κυριακή η εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 στην αίθουσα «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ» του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου (παλιό Νοσοκομείο) θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση
Τα ονόματα τεσσάρων αντιδημάρχων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος

Τα ονόματα τεσσάρων αντιδημάρχων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος

Τα ονόματα τεσσάρων έμμισθων αντιδημάρχων, για τα πρώτα 2,5 χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στα τοπικά ΜΜΕ,
Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε

Σε κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Αιγιαλείας
Ερώτηση βουλευτή Αχαΐας ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη για άμεση αποζημίωση των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας στην Αιγιαλεία

Ερώτηση βουλευτή Αχαΐας ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη για άμεση αποζημίωση των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας στην Αιγιαλεία

Oι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας στην Αιγιαλεία βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 25% έως και 30%.
Aίγιο: Συνελήφθη 67χρονος την ώρα που είχε ερωτικές περιπτύξεις με 13χρονη από τη Ρουμανία

Aίγιο: Συνελήφθη 67χρονος την ώρα που είχε ερωτικές περιπτύξεις με 13χρονη από τη Ρουμανία

Συνελήφθη, χθες (1-9-2014), το μεσημέρι, στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου, ένας 67χρονος ημεδαπός,

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ - Η αυχενική «μοίρα» της σπονδυλικής στήλης PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010 15:57

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης παίρνει διάφορες θέσεις για να υποστηρίζει και να κινεί την κεφαλή προς όλες τις κατευθύνσεις. Η μοίρα αυτή είναι περισσότερο ευκίνητη της όλης σπονδυλικής στήλης και αποτελεί μια λειτουργική μονάδα με 7 σπονδύλους, με το χαρακτηριστικό όμως της ατλαντοϊνιακής και αντλαντοαξονικής αρθρώσεως .Η κίνηση στον αυχένα προϋποθέτει γερούς και ελαστικούς μυς, υγιείς μεσοσπονδύλιους δίσκους, συνδέσμους με φυσιολογική ελαστικότητα, αρθρικό θύλακα φυσιολογικά χαλαρό και λείες αρθρικές επιφάνειες.

Οποιαδήποτε αλλαγή της υφής και της λειτουργίας των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των ζυγαποφυσιακών αρθρώσεων, διαφοροποιεί την κινητικότητα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και δημιουργεί δυσλειτουργικά προβλήματα. Η ελάττωση της κινήσεως στον αυχένα, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο περιορισμό της τροχιάς της ,σε σπασμό και βράχυνση των αντίστοιχων μυών, σε συρρίκνωση του αρθρικού θύλακα, ελάττωση των φυσιολογικών  μεσοσπονδύλιων διαστημάτων, ανομοιογενή πίεση πάνω στους μεσοσπονδύλιους  δίσκους.
Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα σύμπτωμα όπως και ο πόνος στη μέση. Αποτελεί εκδήλωση πολλών παθήσεων που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους , τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία και τον νωτιαίο μυελό.
Το πιο συχνό αίτιο της αυχεναλγίας είναι η διάταση μυών και συνδέσμων του αυχένα από κακή θέση της κεφαλής κατά τον ύπνο ή υπερβολικές κινήσεις κατά την ημέρα σε άτομα άνω των 30 ή 40 ετών με εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Σ? αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος είναι τοπικός, δεν αντανακλά στα άκρα και κλινικά υπάρχει μυϊκός σπασμός, τοπική ευαισθησία στην πίεση και περιορισμός της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας της σ.σ.
Οι ακτινογραφίες μπορεί να δείξουν στένωση του μεσοσπονδύλιου διαστήματος Α5-Α6 ή σχηματισμό μικρών οστεοφύτων, που είναι κάτι συχνό σε άτομα άνω των 40 ετών και που κατά κανόνα δεν αποτελούν την αιτία της αυχεναλγίας
Μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα είναι η δισκοκήλη  ή δισκοπάθεια. Είναι λιγότερο συχνή στον αυχένα απ? ότι στην μέση. Εμφανίζεται συνήθως στο Α5-Α6 και Α6-Α7 μεσοσπονδύλιο διάστημα επειδή η κινητικότητα του αυχένα είναι μεγαλύτερη στα επίπεδα αυτά. Σε αντίθεση με την οσφυϊκή μοίρα (μέση) που η υπερβολική φόρτιση δημιουργεί  δισκοκήλη, στον αυχένα η μεγάλη κινητικότητα σε συνδυασμό με αυξημένη συχνότητα τραυματισμών (βίαιες κινήσεις ) είναι οι σπουδαιότεροι παράγοντες για τη εκδήλωση της πάθησης, βασική αιτία της οποίας είναι και εδώ η αλλοίωση της βιοχημικής σύστασης του δίσκου. Στις περιπτώσεις που πιέζονται οι ρίζες των νεύρων, υπάρχουν αισθητικές διαταραχές στα άνω άκρα (χέρια) όπως μουδιάσματα, επηρεάζονται τα αντανακλαστικά και σε μεγάλη πίεση προκαλείται ελάττωση της μυϊκής δύναμης.
Ακτινολογικά στην οξεία φάση υπάρχει εξάλειψη της φυσιολογικής λόρδωσης, ενώ η στένωση του μεσοσπονδύλιου διαστήματος παρουσιάζεται ύστερα από επανειλημμένες υποτροπές.
Η θεραπεία της αυχεναλγίας περιλαμβάνει:
Ανάπαυση: Ο ασθενής πρέπει να αναπαυθεί γιατί οποιαδήποτε κίνηση ερεθίζει την περιοχή και αυξάνει τα συμπτώματα στην οξεία φάση .Η κατανόηση της αιτίας που δημιουργεί το πρόβλημα, η εργονομική εκπαίδευση του ασθενή και η υπομονή αποτελούν τον άξονα της αποκατάστασης.
Θερμοθεραπεία: Γίνεται όταν έχει περάσει η οξεία φάση με τη μορφή διαθερμιών, υπερήχων, θερμών επιθεμάτων, μάλαξης. Ο χρόνος εφαρμογής του κάθε μέσου ξεχωριστά ποικίλλει. Με την αύξηση της θερμοκρασίας  επιτυγχάνουμε  αύξηση της κυκλοφορίας, αύξηση του μεταβολισμού, ελάττωση του μυϊκού σπασμού, ελάττωση της σκληρότητας των αρθρώσεων κ.α.
Κινησιοθεραπεία: Γίνονται όλες οι κινήσεις της βιοκινητικής ενότητας, πάντοτε με οδηγό το στόχο που έχει τεθεί από την αξιολόγηση και όταν έχει υποχωρήσει ο πόνος .
Μέσα καταστολής της φλεγμονής και του πόνου: Όπως LASER ,TENS(ηλεκτρική αναλγησία).
LASER:Σήμερα στη φυσικοθεραπεία γίνεται χρήση διεθνώς  σε ευρεία έκταση δύο κυρίως ειδών laser.Τα laser που χρησιμοποιούν σαν ενεργό υλικό την ένωση He-Ne και τα laser που χρησιμοποιούν σαν ενεργό υλικό Ga, Al, As.
Τα θεραπευτικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των laser οφείλονται κυρίως:
1)    Στην αναγέννηση και ανάπλαση των κυττάρων της πάσχουσας περιοχής,
2)    Στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος  στην πάσχουσα περιοχή,
3)    Στην αντιφλεγμονώδη και αποιοιδηματική επίδραση της ακτινοβολίας στην πάσχουσα περιοχή,
4)    Στην πρωτογενή αναλγητική και δευτερογενή σπασμολυτική επίδραση της ακτινοβολίας στην πάσχουσα περιοχή.
Λόγω αυτών των επιδράσεων η εφαρμογή των LASER έχει πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα και φυσικά ενδείκνυται χωρίς επιφύλαξη σε ανοιχτές πληγές και σε οξείες ή χρόνιες τραυματικές  καταστάσεις  όπως κακώσεις συνδέσμων, τενόντων, μυών.
Η ακινητοποίηση με κολάρο: Είναι ο κλασσικός και αποδεκτός τρόπος για τις πρώτες φάσεις σε ένα οξύ μυοσκελετικό τραυματισμό. Το κολάρο ελαττώνει την επιβάρυνση στην περιοχή της κεφαλής με έλεγχο της βαρύτητας, ενώ συγχρόνως μειώνει και την κίνηση .Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να φοράει ο ασθενής το κολάρο το καθορίζει ο γιατρός. Η μακρόχρονη όμως χρησιμοποίησή του επιφέρει βραχύνσεις κυρίως των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων και μυϊκές ατροφίες.  
Γαρυφαλλιά Γεωργίου
Φυσιοθεραπεύτρια

 

 

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

 

 

diavgeia.gov.gr

Cinema


Ζώδια


 

Γιορτάζουν