13:30:22

Προοπτική μελλοντικής συνεργασίας της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με την Εθνική Λυρική Σκηνή-Τελετή υποδοχής στο Παναγιωτοπουλέικο

Προοπτική μελλοντικής συνεργασίας της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με την Εθνική Λυρική Σκηνή-Τελετή υποδοχής στο Παναγιωτοπουλέικο

Μια σπάνια και σπουδαία συνάμα στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα της Αιγιάλειας, φιλοξενήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Παναγιωτοπουλέικο.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΙΓΙΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΙΓΙΟΥ

Ενδυμασία ή φορεσιά ονομάζεται το σύνολο των ενδυμάτων, κοσμημάτων και διαφόρων εξαρτημάτων που καλύπτουν το ανθρώπινο σώμα από την κορυφή ως τα νύχια.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ «28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940» ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ «28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940» ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Η ιστορική επέτειος της «28ης Οκτωβρίου 1940» θα γιορταστεί και φέτος με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα και θα γίνουν στην πόλη μας

"Παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού ξαναθάβουν την Αρχαία Ελίκη...κύριε Πρωθυπουργέ"!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
ΟΙ ΤΡΕΙΣ  ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ!!!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ!!!

Κάποτε, ενας νέος πολιτικός που ανελάμβανε το Υπουργείο Οικονομικών,γνωρίζοντας τι τον περίμενε,ζήτησε τη βοήθεια απο ενα παλιό πεπειραμένο πολιτικό
Διαπραγμάτευση για νέα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στην Αχαΐα

Διαπραγμάτευση για νέα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στην Αχαΐα

Συνεδριάζει αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 15.00, στην Πάτρα στα Γραφεία της Περιφέρειας
Home Ιατρικά ΕΦΗΒΕΙΑ: Μια ηλικία δύσκολη και συνάμα «αξέχαστη»?
ΕΦΗΒΕΙΑ: Μια ηλικία δύσκολη και συνάμα «αξέχαστη»? PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 07 Οκτώβριος 2010 22:14

Από ραγδαίες βιοσωματικές και νοητικές αλλαγές χαρακτηρίζεται η εφηβεία, που δεν είναι κάτι άλλο πέρα από την διακριτή αναπτυξιακή φάση που χαρακτηρίζεται και σηματοδοτεί τη μετάβαση του ατόμου από παιδί σε ενήλικα? Η αρχή της εφηβείας προσδιορίζεται χρονικά στο σημείο εκείνο όπου το άτομο είναι έτοιμο για αναπαραγωγή. Αν και η ηλικία δεν μπορεί να προσδιοριστεί σαφώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι για τα κορίτσια η ηλικία των 11 χρονών περίπου, θεωρείται ως αφετηρία της εφηβείας και για τα αγόρια το 13ο έτος. Όσον αφορά το τέλος της εφηβείας θα πούμε απλά ότι προσδιορίζεται στο σημείο εκείνο που το άτομο είναι πλέον έτοιμο να αναλάβει το ρόλο του ενήλικα.
Η εφηβεία είναι  λοιπόν μια μεταβατική περίοδος όπου το παιδί σταδιακά αλλάζει για να μπορέσει να γίνει ενήλικας. Αυτή η αλλαγή όμως δεν είναι τόσο απλή. Πολλά και διαφορετικά πράγματα αλλάζουν ούτος ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η αναπτυξιακή φάση. Αυτές οι αλλαγές παρατηρούνται στο βιοσωματικό, τον γνωστικό  και τον ψυχοκοινωνικό τομέα.
Βιοσωματικός τομέας:
Οι αλλαγές του βιοσωματικού τομέα συνοπτικά είναι:
Η διαμόρφωση και πλήρης ωρίμανση του αναπαραγωγικού συστήματος,
Η αλλαγή των σωματικών αναλογιών,
Η ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου,
Αλλαγές στα όργανα και γενικά στις λειτουργίες του οργανισμού.

ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ-ΝΟΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:
Εκτός από τις εμφανείς σωματικές αλλαγές στην εφηβεία το άτομο υφίσταται αλλαγή και στο νοητικό τομέα. Παρατηρείται αλλαγή του τρόπου σκέψης, από τη "συγκεκριμένη σκέψη" ο έφηβος πλέον μπορεί να φτάσει στην "αφηρημένη σκέψη". Δηλαδή μπορεί να επεξεργαστεί αφηρημένες έννοιες όπως η ελευθέρια, η δικαιοσύνη κ.τ.λ. Επίσης παρατηρούνται αλλαγές  και στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν. Δεν θα πρέπει δε να παραλείψουμε το γεγονός ότι οι έφηβοι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν μεταξύ τους μια συνθηματική γλώσσα για να μην γίνονται κατανοητοί από τους άλλους(αυτούς που δεν ανήκουν στην ομάδα των εφήβων).
Ψυχοκοινωνικός τομέας: Στην εφηβική ηλικία, οι έφηβοι κατακλύζονται από συναισθήματα και είναι πολύ συχνό φαινόμενο να παρατηρούνται διακυμάνσεις συναισθημάτων. Δηλαδή ο έφηβος μπορεί να νιώθει το ένα λεπτό χαρούμενος και το επόμενο ακριβώς λεπτό λυπημένος. Ο  "εφηβικός εγωκεντρισμός ", όπως ονομάζεται η συνεχής ενασχόληση του εφήβου με τον εαυτό του, είναι βασικό χαρακτηριστικό της εφηβείας. Αυτό συμβαίνει γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει το παιδί να γνωρίσει πραγματικά τον εαυτό του και να διαμορφώσει τη δική του προσωπική ταυτότητα. Επιπλέον συχνά είναι τα συναισθήματα του φόβου και της ανησυχίας που νιώθουν οι έφηβοι για τη σωματική τους εμφάνιση καθώς και για τη σεξουαλικότητά τους. Οικείο συναίσθημα για τους εφήβους αποτελεί ο θυμός, εκνευρίζονται εύκολα και μειώνεται πολύ η κοινωνικότητά τους. Κοινό χαρακτηριστικό των εφήβων επίσης είναι το γεγονός ότι ασκούν κριτική και αμφισβητούν τα πάντα, ιδιαίτερα όμως κάθε μορφή εξουσίας. Εξαιτίας του ότι για τους εφήβους όλα είναι συγκεχυμένα, δεν έχουν σταθερές απόψεις και αλλάζουν γνώμη με μεγάλη ευκολία. Είναι ονειροπόλοι και ευσυγκίνητοι. Προσπαθούν να διαμορφώσουν τα δικά τους πιστεύω και να τα διεκδικήσουν. Τέλος θεωρούν ότι οι μόνοι που τους καταλαβαίνουν είναι οι συνομήλικοί τους γιατί μόνο αυτοί βιώνουν ότι ακριβώς και αυτοί.  
Πως νιώθουν οι γονείς των εφήβων: Καθώς οι έφηβοι αλλάζουν και προσπαθούν να γίνουν ανεξάρτητοι, οδηγούνται σε αντιπαράθεση με τους γονείς. Όπως οι έφηβοι έτσι και οι γονείς νιώθουν πολλά και ποικίλα συναισθήματα παρατηρώντας να διαταράσσεται η μέχρι τώρα σταθερή σχέση με τα παιδιά τους.
Η "άδεια φωλιά": Οι γονείς είναι αυτοί που από τη γέννησή του φροντίζουν και προσφέρουν στο παιδί ότι χρειαστεί, αυτή όμως η σταθερή κατάσταση αλλάζει στην εφηβεία, που το παιδί αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται, ο έφηβος αρχίζει να ασκεί κριτική και να προσπαθεί να αυτονομηθεί.
Σ? αυτή τη φάση οι γονείς νιώθουν ότι «χάνουν» το παιδί τους. Βλέποντας τον έφηβο να τους αμφισβητεί και να παύει πλέον να τους θεωρεί "τέλειους", πενθούν για την απώλεια του γονεϊκού ρόλου και της ευχαρίστησης που τους προσέφερε το γεγονός της εξάρτησης από τους ίδιους.
Η μοναξιά που νιώθουν οι γονείς καθώς παρατηρούν τη σταδιακή ανεξαρτητοποίηση του εφήβου είναι πολύ μεγάλη. Όλα αυτά τα συναισθήματα της λύπης, θλίψης απογοήτευσης και μοναξιάς που νιώθουν οι γονείς σ? αυτή τη φάση είναι αυτό που ονομάζεται «άδεια φωλιά».
Επίσης, συνήθως οι γονείς όταν το παιδί είναι στην εφηβεία βρίσκονται και οι ίδιοι σε μια φάση αναπτυξιακής αλλαγής τη λεγόμενη κρίση της «μέσης ηλικίας». Συναισθηματικά και αυτοί βρίσκονται στο στάδιο του απολογισμού της παραγωγικής τους ηλικίας (τι έπραξαν, τι απ? αυτά που κατάφεραν τα ήθελαν και τι όχι, κ.τ.λ.). Το συναισθηματικό φορτίο του συνδυασμού εφηβείας και μέσης ηλικίας είναι πολύ μεγάλο για τον γονέα.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ γονέα και εφήβου είναι κάτι που πρέπει να ασχοληθούμε. Αρκετοί γονείς ανταγωνίζονται με εγωισμό τα παιδιά τους προσπαθώντας είτε να τα μιμηθούν είτε τα πιέζουν για γρήγορη ενηλικίωση. Αυτό συμβαίνει επειδή νιώθουν ότι η εφηβεία «απειλεί» τη νιότη τους.
Η ζήλεια από μέρους των γονέων είναι ένα γνώριμο συναίσθημα γι? αυτούς και στα χρόνια της εφηβείας. Οι γονείς ζηλεύουν το γεγονός ότι τα παιδιά τους χαίρουν καλύτερης μεταχείρισης από αυτούς κατά τη διάρκεια της εφηβείας ενώ οι ίδιοι είχαν αυστηρούς γονείς και πέρασαν δύσκολα εφηβικά χρόνια.
Όλα αυτά είναι πολύ επώδυνα για τους γονείς αλλά αυτοί οφείλουν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα και να βρουν νέους τρόπους ικανοποίησης.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ:

Αν και κατανοούμε ότι είναι πολύ δύσκολο και για τους γονείς, όλες αυτές οι αλλαγές του παιδιού στην εφηβεία πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι απαραίτητες.
Πολλοί γονείς εξ? αιτίας των επώδυνων συναισθημάτων που τους προκαλεί η αλλαγή του εφήβου γίνονται αυστηροί και τους επιβάλλουν απαγορεύσεις. Άλλοι καταφεύγουν στο μονόλογο επιβάλλοντας τις δικές τους απόψεις. Και στις δύο περιπτώσεις όμως ο έφηβος τους απορρίπτει και είτε τους ειρωνεύεται είτε επαναστατεί. Πολλοί γονείς δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο και θεωρούν πως έχασαν το παιδί τους. Πρέπει όμως για να νιώσουν καλύτερα να δουν τα πράγματα μέσα από τα μάτια των εφήβων. Πίσω από κάθε άρνηση υπάρχει κάτι που ο έφηβος θέλει να πει. Ίσως να μην ξέρει ακριβώς τον τρόπο ή ίσως να μην ξέρει ακριβώς τι θέλει αλλά αυτά ακριβώς χαρακτηρίζουν την εφηβεία. Οι γονείς πρέπει να φέρονται στους εφήβους σαν ώριμα άτομα αν βέβαια απαιτούν οι έφηβοι να συμπεριφέρονται με ωριμότητα. Το μυστικό για να μπορέσουν και οι μεν και οι δε να είναι ευτυχισμένοι είναι η ψυχραιμία και η ηρεμία. Οι γονείς εξάλλου αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τον έφηβο. Ο έφηβος ψάχνει πρότυπο για να ταυτιστεί, ψάχνει αποδοχή και κατανόηση δίχως να θίγονται τα δικαιώματά του όμως.
Οι γονείς δεν πρέπει σε αύτη τη δύσκολη περίοδο να γίνονται ανταγωνιστικοί μεταξύ τους και να βγάζουν στην επιφάνεια απωθημένα της συζυγικής τους ζωής. Είναι απαραίτητο να τηρήσουν κοινή στάση απέναντι στον έφηβο. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική για αυτή την περίοδο. Οι γονείς πρέπει να συνεργάζονται με τους εφήβους για να δείξουν στο μπερδεμένο παιδί το δρόμο και όχι να το μπλέκουν σε πολλά μονοπάτια.
Συμβουλές για γονείς
Οι γονείς θα πρέπει: Να συμπεριφέρονται στον έφηβο όπως θα συμπεριφέρονταν σε ώριμα άτομα και όχι σαν σε μωρά,
Να συζητούν με τους εφήβους όσο το δυνατό περισσότερο αλλά χωρίς να τους πιέζουν γι? αυτό. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ακούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των εφήβων .Να τους κατανοούν και να τους ενθαρρύνουν να μιλούν γι? αυτά,
Για να κτίσουν μια καλή σχέση με τους εφήβους είναι απαραίτητος ο σεβασμός και η εκτίμηση,
Να είναι σταθεροί στις απόψεις τους, οι έφηβοι βέβαια θα τις αμφισβητήσουν αλλά γι ?αυτό θα πρέπει να οπλιστούν με κατανόηση,
Ειλικρίνεια: οι γονείς πρέπει να είναι ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά τους ακόμη και όταν έχουν κάνει λάθος ή διαφωνούν,
Να ενθαρρύνουν τους εφήβους ούτως ώστε να αρχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους. Επιπλέον μια καλή κουβέντα είναι αρκετή για να νιώσει όμορφα ο έφηβος,
Να τονίζουν τα θετικά στοιχεία και τη μοναδικότητα του εφήβου,
Να συμβουλεύουν το παιδί αλλά να παίρνει μόνο του τις αποφάσεις και να μαθαίνει για την ορθότητα ή όχι αυτών, από τα αποτελέσματα των ίδιων των πράξεών του,
Επειδή αποτελούν πρότυπο πρέπει οτιδήποτε ζητούν από το παιδί να το εφαρμόζουν στην πράξη οι ίδιοι. Αυτό που ενδιαφέρει τους εφήβους είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια,
Να μάθουν στον έφηβο να είναι ανεξάρτητος σταδιακά από πολύ μικρή ηλικία. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς που αποφασίζουν πάντα αυτοί για το παιδί τους δεν το προστατεύουν αντιθέτως μάλιστα το αφήνουν απροετοίμαστο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής,
Να ζητούν από τον έφηβο την άποψή του για ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, έτσι δείχνουν την εκτίμησή τους προς αυτόν και έρχονται πιο κοντά,
Να προσπαθούμε να κατανοήσουμε από πού προέρχεται η τυχόν αντικοινωνική συμπεριφορά των εφήβων και όχι απλά να τους τιμωρούμε. Μπορεί το παιδί να θέλει να τραβήξει την προσοχή, να εκδικηθεί ή να δείξει δύναμη κ.τ.λ. Οι γονείς, αφού κατανοήσουν από πού προέρχεται η άσχημη συμπεριφορά πρέπει να βοηθήσουν τον έφηβο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Ο τρόπος που συμβουλεύουν ή ενθαρρύνουν τον έφηβο είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξή του. Σεβασμός, εκτίμηση και κατανόηση είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Πρέπει να σταθούν με προσοχή κοντά στον έφηβο και να αφουγκραστούν αυτά που θέλει στ? αλήθεια. Έτσι θα μπορέσουν να τον συμβουλεύσουν χωρίς υπερβολές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο έφηβος θα αντιμετωπίσει τους γονείς όπως ακριβώς τον αντιμετωπίζουν και αυτοί.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΦΗΒΟΥΣ:

Οι πολλές και σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στον ψυχισμό του εφήβου είναι λογικό να τον αγχώνουν και να τον φοβίζουν. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπονται ή να νιώθουν άσχημα επειδή μεγαλώνουν. Άλλωστε όλοι έχουν περάσει ή θα περάσουν από αυτό το σημείο. Βέβαια και οι έφηβοι πρέπει να έχουν διάθεση να συνεργαστούν με τους γονείς και να συζητούν μαζί τους. Αν προσπαθήσετε να μιλήσετε με τους γονείς, σίγουρα αυτοί θα σας ακούσουν.
Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι κατανόηση και από τις δύο πλευρές ούτως ώστε να περάσει «αναίμακτα» η περίοδος της εφηβείας?
Γεωργία Λεπίδα
Ψυχολόγος

 

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

 

 

diavgeia.gov.gr

Cinema


Ζώδια


 

Γιορτάζουν