Έκθεση αρχειακού υλικού του πολιτιστικού Ιδρύματος «Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος»

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Αιγιάλειας «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία» Περικλής Παπαγιαννόπουλος,

σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του πολιτιστικού Ιδρύματος «Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος», προσκαλούν το κοινό στην έκθεση του αρχειακού υλικού του Ιδρύματος, την Τετάρτη 25η Μαρτίου στις 12.30μ.μ. στην προσωρινή του στέγη στην πλατεία της Ακράτας. Το μεγάλης ιστορικής αξίας Ίδρυμα του τόπου μας ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

Σχετικά με το Ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος»

Πρόκειται για ένα Ίδρυμα τεράστιας πολιτιστικής αξίας για την ευρύτερη Αιγιάλεια. Εδρεύει στην Ακράτα και αποτελεί προσφορά του «σεμνού και καλού φίλου» του Μάνου, Γεώργιου Λεφεντάριου, ο οποίος παραθερίζοντας σε φιλικό του σπίτι στην Ακράτα και βλέποντας το νεοκλασικό κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου και μετέπειτα δημαρχείου του δήμου Ακράτας, θέλησε να στεγαστεί εκεί ένα Ίδρυμα που θα προάγει τη μουσική και τον πολιτισμό στον τόπο και όχι μόνο. Ο Γ. Λεφεντάριος δώρισε δίσκους από την προσωπική δισκοθήκη του, καθώς και η σύντροφος του Νίκου Γκάτσου, Αγαθή Δημητρούκα, μεγάλο αριθμό βιβλίων από την προσωπική της βιβλιοθήκη. Το Ίδρυμα εγκαινιάστηκε το 1997. Ο Δήμος Ακράτας αγκάλιασε την ιδέα του Ιδρύματος, το στήριξε με όλες του τις δυνάμεις και χάρισε στο ευρύ κοινό προσεγμένες και προπάντων ποιοτικές μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις που άφησαν εποχή, δίνοντας παράλληλα και τη δυνατότητα σε ντόπιους μουσικούς να αναδείξουν τη δουλειά τους. Η Ακράτα για μια δεκαετία περίπου γνώρισε μεγάλες στιγμές πολιτισμού αφιερωμένες στον Μάνο Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσο από προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού (Μ. Φαραντούρη, Μ. Μητσιά, Έλ. Πασπαλά) και ποιοτικά μουσικά σχήματα. Σήμερα, η Διοικούσα Επιτροπή, με τη συνδρομή της νέας Δημοτικής Αρχής, αποφασίζει να δώσει ζωή στο Ίδρυμα και να διασώσει από την αδιαφορία την περιουσία του Ιδρύματος Μ. Χατζιδάκις – Ν. Γκάτσος. Δίσκοι, σπάνια βιβλία, υπογεγραμμένα αντίγραφα δίσκων από τον ίδιο τον Μάνο, κομπιούτερ κ.ά. μεταφέρθηκαν προσωρινά σε μισθωμένο από τον Δήμο χώρο στην πλατεία Ελευθερίας, στην Ακράτα, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο παλιό κτίριο της «Αναγέννησις». Για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια σιωπής, όλο αυτό το ανεκτίμητο υλικό έχει οργανωθεί στο νέο του χώρο με σκοπό να καταστήσει το Ίδρυμα επισκέψιμο. Για την ιστορία, ενημερώνουμε ότι με την απόφαση 519/29-10-2014 του Δημ. Συμβουλίου Αιγιάλειας, το Ίδρυμα θα στεγαστεί στο κτίριο της «Αναγέννησις» όταν σε αυτό ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρούσα απόφαση το κτίριο του συλλόγου «Αναγέννησις» Ακράτας εντάσσεται σε πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013», με την οποία θα μετατραπεί σε «Στέγη  δρύματος Μ. Χατζιδάκι – Ν. Γκάτσου» στην Τοπική Κοινότητα Ακράτας.

Μέχρι τότε, η Διοικούσα Επιτροπή, θεωρεί ότι πρέπει να συντηρηθεί, να οργανωθεί και πρωτίστως να διασωθεί η περιουσία του ιδρύματος με απώτερο σκοπό τη πλήρη αξιοποίηση της. Μέρος του υλικού έχει ήδη αποθηκευτεί με ασφάλεια σε εποπτευόμενο χώρο. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και με συνείδηση της μεγάλης ευθύνης που έχουν απέναντι στο Ίδρυμα, την ιστορία του και το βαρύ όνομα για τον τόπο μας, σε πρώτη φάση έχουν προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

– Ειδικό συνεργείο καθαρισμού, καθάρισε τους δίσκους, το ηχητικό σύστημα και τα βιβλία υπό την εποπτεία δημοτικού υπαλλήλου του δήμου Αιγιάλειας.

– Αποθηκεύτηκαν δίσκοι και βιβλία και μεταφέρθηκαν σε καλά φυλαγμένο χώρο σε κτίριο του δήμου στην Κοινότητα Ακράτας

– Κατασκευάστηκαν τρίποδα και προθήκη για την έκθεση των έργων και διαμορφώθηκε κατάλληλα η προσωρινή του στέγη (βάψιμο τοίχων, καθαριότητα χώρου, επίπλωση).

– Προετοιμάστηκε ο χώρος για την έκθεση επιλεγμένων αντικειμένων σε χώρο ευχερούς πρόσβασης, την οποία θα επισκέπτονται σχολεία της περιοχής. Το Ίδρυμα θα ενταχθεί στις «Πολιτιστικές Διαδρομές της Ακράτας», που θα περιλαμβάνουν γνωριμία με τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το ιστορικό κέντρο της πόλης, τον παραδοσιακό μύλο «Μυλέλια» κ.ά. 

– Δημιουργήθηκε ολιγόλεπτη εκπαιδευτική ταινία για προβολή στο χώρο κατά την επίσκεψη 

– Σχεδιάστηκε εκπαιδευτική διαδρομή με τίτλο: «Το σχολείο ταξιδεύει…Ίδρυμα Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος»

Όπως αναφέρει η Αναστασία Ευσταθίου, εκ μέρους της διοικούσας επιτροπής: «Θέλουμε, μαθητές των σχολείων να επισκέπτονται το χώρο, μουσικοί να δίνουν παραστάσεις σε σχολεία με έργα του Χατζιδάκι – Γκάτσου, ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές τους δημιουργούς. Σκέψη μας είναι το καλοκαίρι να πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση για τον Μ. Χατζιδάκι – Ν. Γκάτσο υποστηριζόμενη και από μουσικά σχήματα και Φιλαρμονικές του τόπου μας. Η επιχείρηση «διάσωσης των περιουσιακών στοιχείων» του Ιδρύματος είναι μέλημά μας. Θέλουμε να βάλουμε γερά θεμέλια για τη διάσωση του υλικού και να σχεδιάσουμε την πορεία του στο μέλλον, καθώς τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου.

Στόχος μας είναι να υπάρχει μια Εισηγητική- Συμβουλευτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από μουσικούς της περιοχής μας. Τέλος, θα δημιουργηθεί Ομάδα Εθελοντών – «Φίλοι του Ιδρύματος» που θα ενδυναμωθεί με νέους- ες του τόπου, οι οποίοι θα θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο και τις γνώσεις τους στο Ίδρυμα». 

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής απαρτίζουν:

1. Αναστασία Ευσταθίου, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Π.Δ.

2. Μαρία Καρρά, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος κοιν. Ακράτας

3. Χρήστος Ασημακόπουλος, Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Ακράτας – Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου κοιν. Ακράτας

4. Μαρία Σταυροπούλου, δικηγόρος, δημότης Ακράτας.