Αλλαγή της σύνθεσης στο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας

Χωρίς εκπροσώπηση της Αχαΐας και της Ηλείας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας ΣΚΟΣ ΑΣΕ, καθώς η πλειοψηφία των μετόχων αποφάσισε την αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕ, από την οποία απουσιάζει πλέον η εκπροσώπηση της Αχαΐας και της Ηλείας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα των επιδοτήσεων, παρουσιάστηκε νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Βασίλης Γκόλιας του Συνεταιρισμού Ξυλοκάστρου και αντιπρόεδρος ο Αντώνιος Αντίοχος του Συνεταιρισμού Ζακύνθου. Αντιθέτως, στο νέο ΔΣ, δεν βρίσκεται πλέον, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γεράσιμος Καλλιμόρος αλλά και ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% της παραγωγής του προϊόντος πανελλαδικά.

Επίσης, από το νέο Δ.Σ. απουσιάζουν οι Κώστας Βάλαρης, Δημήτρης Βεργόπουλος, Βασίλης Καρέλης, Γρηγόρης Πανάγου, Κώστας Παπαβασιλείου και Παναγιώτης Τσαρούχης. Η νέα σύνθεσητου Δ.Σ. της ΣΚΟΣ ΑΣΕ αποτελείται από τους Αντώνη Αντίοχο (Ζάκυνθος), Σπύρο Αλλισανδρατο (Κεφαλλονιά), Γιώργο Γεωργούση (Νεμέα), Βασίλη Γκόλια (Ξυλόκαστρο), Κώστα Κατσούλη (Καλαμάτα), Χρήστο Κωστάκη (Νεμέα), Γιώργος Λαζογιάννης (Καλαμάτα), Νίκος Πέττας (Ζάκυνθος), Δημήτρης Παρασκευόπουλος (Καλαμάτα), Μιχάλης Παπαχριστόπουλος (Αμαλιάδα) και Τάσος Τομαράς (Καλαμάτα). Ο πρόεδροςτης Παναιγιάλειας Ένωσης Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», περιορίστηκε να πει ότι η πλειοψηφία των μετόχων αποφάσισε την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο άφησε και αιχμές, τονίζοντας ότι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο για τις επιδοτήσεις, ούτε καν παραβρέθηκαν στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών στην Πάτρα, κατά την οποία αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του προϊόντος.

Θέματα εμπορίας της κορινθιακής σταφίδας, αλλά και οι χειρισμοί που έγιναν τα προηγούμενα έτη στο ζήτημα των επιδοτήσεων, φαίνεται πως ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη συνολική αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Τουλάχιστον αυτό επικαλείται ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της συνεταιριστικής οργάνωσης Βασίλης Γκόλιας, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Πελοπόννησο», τόνισε με νόημα ότι αυτός «έχει γεννηθεί κάτω από το κλίμα και είναι επαγγελματίας 100%, όπως και τα άλλα μέλη του νέου Δ.Σ.». Ο κ. Γκόλιας άφησε να εννοηθεί ότι από την προηγούμενη διοίκηση της ΣΚΟΣ, υπήρξαν λάθος εκτιμήσεις και αποφάσεις για τις τιμές πώλησης της σταφίδας και για την επιδότηση του προϊόντος, επισημαίνοντας ότι «εάν όλα ήταν καλά, σήμερα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση». Ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι τα τελευταία δεδομένα σε σχέση με την στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας, ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους παραγωγούς και σε συνδυασμό και με τον εξευτελισμό της τιμής του προϊόντος στην αγορά, οδηγούν στην καταστροφή όλων των παραγωγών, οι οποίοι εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτή την καλλιέργεια.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η νέα διοίκηση της ΣΚΟΣ αναφέρει ότι στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ Βασίλειος Γκόλιας και ο αντιπρόεδρος της ΣΚΟΣ Αντώνιος Αντίοχος, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου και το Γ.Γ. του υπουργείου Μόσχο Κορασίδη. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας και η ανάγκη να περισωθεί ότι είναι δυνατόν περισσότερο από τη διαφαινόμενη καρατόμηση της ενίσχυσης αυτής. Επιπλέον συζητήθηκε η αναγκαιότητα χρηματοδότησης των Συνεταιριστικών Ενώσεων και Εταιρειών που ασχολούνται με την εμπορία της κορινθιακής σταφίδας, έτσι ώστε κι αυτές με τη σειρά τους να μπορέσουν να στηρίξουν το προϊόν, δίνοντας ικανοποιητική τιμή στους παραγωγούς της σταφίδας. Επίσης αναφέρθηκε η μεγάλη πίεση που δέχεται το προϊόν στην εσωτερική αγορά από την ελεύθερη εισαγωγή σταφίδας τούρκικης προέλευσης, σε πολύ χαμηλές τιμές. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο υπουργός υποσχέθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επισκεφθεί την έδρα της ΣΚΟΣ ΑΕΣ ΑΕ στην Πάτρα, ώστε εκεί να αναλυθούν περαιτέρω όλα τα θέματα που τέθηκαν σχετικά με το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας και ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν για το καλό των καλλιεργητών της και του προϊόντος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣ

«Σκληρή» ανακοίνωση εξέδωσε η Π.Ε.Σ. κατά της νέας διοίκησης της ΣΚΟΣ, για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στην σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα των επιδοτήσεων της σταφίδας. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Δυστυχώς δεν προσκληθήκαμε στη συνάντηση από κανένα, παρότι όλοι γνώριζαν ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε το Υπουργείο για το πολύ σημαντικό θέμα των επιδοτήσεων. Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας στην απόφαση της σημερινής ηγεσίας της ΣΚΟΣ που ανέλαβε μια πολύ μεγάλη ευθύνη για τη τύχη των σταφιδοπαραγωγών  χωρίς να ενημερώσει  τις σταφιδικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Διαβάζοντας δε το δελτίου τύπου της  ΣΚΟΣ που αναφέρει «……η ανάγκη να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο από τη διαφαινόμενη καρατόμηση της ενίσχυσης αυτής» δεν μπορεί παρά να φέρνει την απελπισία στους σταφιδοπαραγωγούς. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στη σύσκεψη της Πάτρας όπου συζητήθηκε το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις και ελήφθησαν οι αποφάσεις με τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών δεν συμμετείχαν οι νεοεκλεγέντες πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΣΚΟΣ αυτοί δηλαδή που εκπροσώπησαν στο υπουργείο τους σταφιδοπαραγωγούς και έθεσαν τα αιτήματά τους.

Όσον αφορά δε την εκπροσώπηση του προϊόντος, ποιος μπορεί να αποκλείει την φωνή των Αιγιαλέων σταφιδοπαραγωγών και της συνεταιριστικής τους οργάνωσης, της Π.Ε.Σ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας μας στην Κορινθιακή σταφίδα; Όσοι συνέβαλαν στον αποκλεισμό της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη για το μέλλον της σταφίδας. Εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους σταφιδοπαραγωγούς για το ορατό ενδεχόμενο της σημαντικής μείωσης της μοναδιαίας αξίας δικαιωμάτων  ενίσχυσης στη σταφιδοκαλλιέργεια αλλά και στην ελαιοκαλλιέργεια σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από 40%. Ενδεχόμενο που θα οδηγήσει τον σταφιδοπαραγωγό στην εξαθλίωση και τη σταφιδοκαλλιέργεια στην  εγκατάλειψη. Είναι ώρα να αναλάβουν όλοι το μερίδιο της ευθύνης τους και να συμβάλουν αποφασιστικά στην αποτροπή αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης».