Αυτός είναι ο νέος χάρτης των Πανεπιστημίων – Όλες οι αλλαγές [λίστες]

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΟ “ΛΟΥΚΕΤΟ” ΤΟ ΑΤΕΙ ΑΙΓΙΟΥ

Πολλές αλλαγές έρχονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σχέδιο «Αθηνά». Καταρχήν τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 δεν θα είναι τελικά 386 -249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ-, αλλά 384 -250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ. Όπως αναφέρει η αθηναική εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που δημοσιεύει το σχέδιο του υπουργείου, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο αρχικό σχέδιο και έγιναν βελτιώσεις με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων φοιτητών από πόλη σε πόλη. Στο δημοσίευμα δεν γίνεται καμμία αναφορά όσον αφορά το ΑΤΕΙ Αιγίου, κάτι που επιτείνει την ανησυχία ότι τελικά δεν θα γλιτώσει το “λουκέτο”. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (στην Αίθουσα Γερουσίας). Συγκεκριμένα είναι το δεύτερο θέμα της ημερησίας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την επικείμενη πρόταση έκδοσης π.δ. αναφορικά με την «Αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης – Σχέδιο ΑΘΗΝΑ»».

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, οι Σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχεδίου θα έχουν τρία τμήματα: 1. Γεωπονίας (με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Ανάπτυξης), 2. Τεχνολογίας Τροφίμων, 3. Διατροφής και Διαιτολογίας

  • Σε τρία Τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Κρήτης, στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις: Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού, Κατασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού
  • Στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται πέραν της Δημόσιας Υγείας η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας.
  • Σε δύο Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργείται κατεύθυνση Γεωπληροφορικής.
  • Τα Τμήματα Αυτοματισμού περνούν σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται στα Τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, καθώς κρίθηκε ότι το γνωστικό αντικείμενο του Αυτοματισμού πρέπει να καλύπτεται στα προγράμματα σπουδών και των τριών τμημάτων.

Ψαλίδι στις μετακινήσεις φοιτητών

Θα τεθούν εκτός του καθεστώτος μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μετακίνηση σημαντικού αριθμού φοιτητών. Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη, μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και εν συνεχεία θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα.

Ποιες σχολές γλιτώνουν το λουκέτο

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται πως το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο, γεγονός που συντελεί σημαντικά στη μείωση των μετακινήσεων. Το ΤΕΙ Σερρών θα εντάξει τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και στο Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.