ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι πολίτες θα πρέπει να απομακρύνουν τα «λαμόγια» από τον νέο δήμο?»

Την επιθυμία του να λάβει ενεργό δράση στο νέο διευρυμένο δήμο Αιγιάλειας, εκδηλώνει μέσω των «Ν.τ.Α» ο πρώην αντιδήμαρχος, επι θητείας Αλέκου Μέγαρη, Γιάννης Θεοφανόπουλος, δύο μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα αναδείξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ενός νέου διευρυμένου δήμου με μεγαλύτερες απαιτήσεις και περισσότερα προβλήματα? Όπως υποστηρίζει ο ίδιος μεταξύ άλλων, «Πρώτο μέλημα των δημοτών θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση θολών ανθρώπων (λαμόγια) και να επιλέξει έμπειρους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ούτε όλη η σοφία ούτε όλη η γνώση ούτε όλη η εμπειρία δεν είναι συγκεντρωμένη σε κανένα κυβερνήτη κράτους, Περιφέρειας ή Δήμου. Μάτια ανοικτά και αυτιά τεντωμένα πρέπει να είναι τα συμπληρωματικά στοιχεία. Δημοτικό έργο σημαίνει ΑΠΑΙΤΗΣΗ της κοινωνίας. Αξιοποίηση του δημότη?»
«Ν.τ.Α.»:  «Ο «Καλλικράτης» προ των πυλών αφού απέχουμε μόλις δύο περίπου μήνες από τις δημοτικές εκλογές. Θα ήθελα ένα σχόλιο για τα νέα πλέον δεδομένα και τον «Καλλικράτη» και εάν ο Γιάννης Θεοφανόπουλος θα είναι παρών σε αυτές?»«Γ.Θ.»: « Κράτησε το δεύτερο ερώτημα για το τέλος. Θα σου πω για το πρώτο. Δεν θα είναι κάτι εντελώς καινούριο για μένα εάν μετέχω στο νέο Δ.Σ. του Δήμου Αιγιάλειας, γιατί ευτύχησα να είμαι παρών και στον τέως Δήμο Αιγίου και κατόπιν όταν προστέθηκαν το 1999 οι 13 τ. κοινότητες. Αλλάζουν βεβαίως τα διοικητικά όρια αλλά οι ευθύνες παραμένουν ίδιες. Το όραμα για κατανομή και διάθεση κονδυλίων ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη, η καλύτερη δυνατή αλλά και η πλέον ενδεδειγμένη ορθολογική ανάπτυξη όλων των συνενούμενων περιοχών, υπάρχει, όπως επίσης υπάρχει και η ακάματη θέλησή μου για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο?»

«Ν.τ.Α.»: «Όταν λέτε ορθολογική ανάπτυξη τι εννοείτε ακριβώς και πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί;»

«Γ.Θ.»: «Αν στο μυαλό υπάρχει ξεκάθαρη σκέψη και όραμα δεν έχεις παρά να κάνεις το αυτονόητο. Δύο είναι οι κύριες ενότητες  που αποτελούν πλέον το νέο δήμο της Αιγιάλειας. Οι παραλίες που ευτυχώς είναι σε όλο το μήκος του δήμου αλλά και τα ορεινά μέρη. Από το Περιθώρι ? Εξοχή μέχρι τη Ζήρια που πρέπει  πρώτα να προστατευθούν από φωτιές και μετά να φυτευθούν τα βουνά απ? όπου έχει περάσει η πύρινη λαίλαπα ώστε να αξιοποιηθούν από ντόπιους ή ξένους επενδυτές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των ανθρώπων που ζουν εκεί.Με δεδομένο το φθίνον αγροτικό εισόδημα, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της τουριστικής αξιοποίησης των ορεινών περιοχών.  Ο νέος δήμος θα πρέπει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες των δημοτών για καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και καλύτερης οικονομικής ευημερίας. Όλοι μαζί θα πετύχουμε περισσότερα.Για τις παραλίες μας δεν νοείται να θέλουμε να αναπτυχθούν παραπέρα ή να στηριχθούν οι μέχρι σήμερα επιχειρούντες χωρίς αποχέτευση. Ανάπτυξη με μπάνια σε βοθρολύματα δεν πάνε μαζί.Το 1992 πήραμε μία ιστορική απόφαση σαν δήμος Αιγίου να φτιάξουμε βιολογικό καθαρισμό. Εκμεταλλευτήκαμε Ε.Ο.Κ. (πρόγραμμα προστασίας ποταμών και θαλασσών) και ελληνικές χρηματοδοτήσεις και παραδώσαμε ένα έργο σε κοινή χρήση επιβαρύνοντας τους δημότες μας μόνο κατά 8,5% του έργου. Απαλλάχτηκε η παραλία του Αιγίου από τα ανεπεξέργαστα λύματα και μπήκε προοπτική άμεσης ένταξης για τους διπλανούς δήμους. Το γιατί γειτονικές περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα δεν καρπώθηκαν του ευτυχήματος του Β.Κ. είναι ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους εκεί τοπικούς άρχοντες.Σήμερα με τον «Καλλικράτη» δίνεται η δυνατότητα άμεσα και ενιαία στην ΔΕΥΑΑ (δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιάλειας) πλέον με την τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτει να προχωρήσει στο έργο αυτό. Ήταν ένα παράδειγμα τα παραπάνω για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο τομέα.Θα αποφευχθούν έργα που δεν χρειάζονται καν να γίνουν. Χρεώθηκαν δημοτικά ταμεία ή κατασπαταλήθηκαν κρατικοί πόροι εξυπηρετώντας ανούσιες επιλογές. Π.χ. έγιναν δημοτικά καταστήματα (ενώ ήταν γνωστό από το 1998 ότι έρχονται νέες συνενώσεις οι σημερινές) με απίστευτα χρηματικά ποσά που ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι σε κάθε νοικοκύρη.Ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί και να επαινεθεί είναι η φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλαν οι γραμματείς των τ. κοινοτήτων που αποτέλεσαν το πρώτο στελεχιακό δυναμικό των «Καποδιστριακών» δήμων που σήμερα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Παραδειγματικά θα πρέπει να σταθώ σε ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. Στις αρμοδιότητες του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κάθε χωριού. Αποκτά επιτέλους λόγο και ρόλο εις ό,τι αφορά το χωριό που εκπροσωπεί. Ξεμπλέκει ένα ακόμη κουβάρι αρμοδιοτήτων αυτό που έχει σχέση με την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που καταργείται με τις περισσότερες αρμοδιότητες να καταλήγουν στο δήμο?»

«Ν.τ.Α.»: «Θα ήθελα να εστιάσετε στα κατά τη γνώμη σας κυριότερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή»

«Γ.Θ.»: «Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα κάθε νοικοκυριού. Το πρώτο είναι τα περισσεύματα του τραπεζιού μας αυτά που ονομάζουμε στερεά απόβλητα ή σκουπίδια και το εξ αυτού απορρέον, ο χώρος εναπόθεσής τους, (Χ.Υ.Τ.Α.) Το δεύτερο είναι το απόβλητο του οργανισμού μας το υγρό απόβλητο ή λύμα.Τα δύο κύρια αυτά προβλήματα έχουν λύσεις άμεσα ορατές και πραγματοποιήσιμες. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα δευτερεύοντα ή τριτεύοντα προβλήματα της καθημερινότητας με μικρότερα κόστη. Αναφέρω παραδειγματικά. Αγροτική οδοποιία, επεκτάσεις δημοτικών φωτισμών, εντάξεις περιοχών σε σχέδια πόλης με τα ευεργετήματα των κατατμήσεων της γης για παραπέρα αξιοποίηση. Η βελτίωση και συμπλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών είναι μερικά από τα προβλήματα που πρέπει να δρομολογηθούν για να λυθούν. Αν υπάρξουν υποψηφιότητες ανθρώπων που είναι σήμερα δήμαρχοι πιστεύω ότι οι πολίτες θα πρέπει να τις κρίνουν κυρίως από τις επιδόσεις τους στα δύο πρώτα προβλήματα (στερεά-υγρά απόβλητα) με την ανάλογη βεβαίως αυστηρότητα της εντολής που τους έδωσαν πριν από 4, 8 ή 12 χρόνια που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους (Περίοδος Καποδίστρια).»

«Ν.τ.Α»: «Δηλαδή από το 2011 τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες του νέου δήμου Αιγιάλειας;»

«Γ.Θ.»: «Τον καρπό των επιλογών τους. Αν αξιολογήσουν σωστά τα πρόσωπα που θα εκτεθούν θα έχουμε όλοι μας άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Πρώτο μέλημα των δημοτών θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση θολών ανθρώπων (λαμόγια). Δεύτερο, έμπειρους με όρεξη για δουλειά, για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ούτε όλη η σοφία ούτε όλη η γνώση ούτε όλη η εμπειρία δεν είναι συγκεντρωμένη σε κανένα κυβερνήτη κράτους, Περιφέρειας ή Δήμου. Μάτια ανοικτά και αυτιά τεντωμένα πρέπει να είναι τα συμπληρωματικά στοιχεία. Δημοτικό έργο σημαίνει ΑΠΑΙΤΗΣΗ της κοινωνίας. Αξιοποίηση του δημότη?»

«Ν.τ.Α»: « Έχοντας μία σημαντική εμπειρία στα δημοτικά πράγματα ως δημοτικός σύμβουλος, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δ. Αιγίου επί δημαρχίας Αλέκου Μέγαρη θα ήθελα να μου αξιολογήσετε τις μέχρι στιγμής υποψηφιότητες?»

«Γ.Θ.»: «Θεωρώ ότι για να το κάνω αυτό θα πρέπει να κατατεθούν οι δημοτικοί συνδυασμοί στο σύνολό τους γιατί όσο άξιος και αν είναι ο επικεφαλής αν δεν υπάρχει το ανάλογο στελεχιακό δυναμικό δεν μπορεί να επιτύχει κάτι σοβαρό για τον τόπο. Είχα δημόσια τοποθετηθεί, προτρέποντας τον συμπολίτη Κώστα Σπηλιόπουλο Βουλευτή ΠΑΣΟΚ του νομού μας να συστρατευθεί καταθέτοντας γνώση και εμπειρία για το συμφέρον του τόπου του νέου δήμου ως υποψήφιος Δήμαρχος καταθέτοντας ένα ολόκληρο σκεπτικό, προερχόμενο από την εμπειρία που προαναφέρατε αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας. Ο συμπολίτης Κώστας Σπηλιόπουλος για λόγους που επαρκώς κατέθεσε δεν προχώρησε στην υποψηφιότητα αυτή. Το γεγονός αυτό έβαλε ανθρώπους με τεράστια αυτοδιοικητική εμπειρία τόσο από το Δήμο του Αιγίου αλλά και τους εκλεγμένους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές-Δήμους που είναι υπό ένταξη στο νέο Δήμο, σε συζήτηση και προβληματισμό για το μέλλον του τόπου όπως ακριβώς είχαν υποχρέωση. Αποτέλεσμα: η ανάδειξη-εντολή του υπ. Δημάρχου δεν προήλθε από την απαίτηση του ίδιου όπως συνήθως συμβαίνει (ΕΓΩ σέντερ-φορ και εσείς κανονιστείτε) ή από κομματικό μαγειρείο αλλά από ώριμη σκέψη και σοβαρότατο προβληματισμό πολλών εκλεγμένων. Για να φτάσουν εκεί κατάφεραν να τιθασεύσουν καθένας πρώτον το ΕΓΩ, δεύτερον να βρουν αυτά που τους ενώνουν στη διάρκεια των χρόνων ενασχόλησης με τα κοινά, τρίτον να διευρύνουν τους ορίζοντες του μυαλού τους ξεφεύγοντας από στενές αντιλήψεις μη χρήσιμες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να προχωρήσουν πολλά χρόνια μπροστά σε έμμεσο τρόπο εκλογής του υπ. Δημάρχου όπως ακριβώς γίνεται σε χώρες της Ευρώπης. Κατόπιν όλων αυτών έδωσαν την εντολή συγκρότησης του ψηφοδελτίου στον γνωστό δικηγόρο Στάθη Θεοδωρακόπουλο εν ενεργεία Δ.Σ. του Δήμου Αιγίου τέως Πρόεδρο του Δ.Σ. πάρα πολλές τετραετίες επί δημαρχεία Λέλου Σιάβελη από τα 32 χρόνια συνολικής προσφοράς στα κοινά, γνώστη των θεμάτων αλλά και των περισσότερων προβλημάτων του τόπου. Έτσι η υπόδειξη και η εν συνεχεία ανάδειξη του Δημάρχου είναι πολύ πιο κοντά στη λαϊκή απαίτηση, ο δε δήμαρχος από αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί παρά απρόσκοπτα να επιτελέσει το έργο του που είναι η αποτελεσματική δουλειά στο δήμο, η αξιοποίηση και δυναμική προώθηση του νέου ενιαίου δήμου της Αιγιάλειας σε μοχλό ανάπτυξης προς όφελος όλων των κατοίκων του. Είναι η ώρα της απάντησης του δεύτερου σκέλους της πρώτης σας ερώτησης. Θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το ψηφοδέλτιο δουλειάς και ανιδιοτελούς προσφοράς για τον τόπο. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Από ότι γνωρίζω παρόμοιο αίτημα έχουν διατυπώσει πολλοί συμπολίτες αξιόλογοι σε σημείο που να αποτελεί ευχάριστο πονοκέφαλο για τον υπ. Δήμαρχο ποιους θα συμπεριλάβει στις 24 θέσεις που υπάρχουν. Αναφέρομαι για το κεντρικό του Αιγίου ψηφοδέλτιο?»

«Ν.τ.Α.»: «Για να κλείσουμε τη σημερινή μας κουβέντα θέλω να μου πείτε τι εύχεστε και τι απεύχεστε για το Δήμο της Αιγιάλειας?»

«Γ.Θ.»: « Όπως για το ότι καλό ή κακό συμβαίνει στην Ελλάδα την ευθύνη έχουν οι Έλληνες για τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν έτσι και στις τοπικές κοινωνίες  υπεύθυνοι είναι οι δημότες. Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι κομματικομαγείρεμα ή συγγενομαγειρέματα οπισθοδρόμηση και κατήφορο έφεραν στο σύνολο των πολιτών. Με αυτά τα δεδομένα απεύχομαι να κυριαρχήσουν στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές τα πάθη, οι ιδιοτέλειες, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που υποκρύπτουν δόλο, τα ρουσφέτια που δυστυχώς ακόμη χρησιμοποιούν ευτελείς άνθρωποι. ΕΥΧΟΜΑΙ να πρυτανεύσει η λογική στον απλό πολίτη και να εμπιστευθεί πλέον τις τύχες του σε έντιμους, ικανούς και άξιους ανθρώπους. Να σταθούν όλοι κοντά στη νέα Δημοτική Αρχή απαιτώντας ζωηρά και σταθερά ανάπτυξη και δημιουργία.»

Επιμέλεια: Ιωάννα Χριστοδούλου