ΓΙΑΝΝΟΣ ΣΟΓΙΑΣ – «Ο αθλητισμός με κάνει να ξεφεύγω από την καθημερινότητα και μου δίνει λύσεις σε διάφορα προβλήματα…»

Τελείωσε το Λύκειο μόλις πέρυσι και κατάφερε να περάσει πρώτος με επιτυχία στο Α.Τ.Ε.Ι Φυσικοθεραπείας της πόλης μας- και μετά από αυτήν του την επιτυχία, έβαλε «πλώρη» να κατακτήσει τις πρώτες θέσεις στους βαθμολογικούς πίνακες του στίβου, αν και όπως λέει ο ίδιος δεν τον ενδιαφέρουν οι αριθμοί αλλά επειδή λατρεύει τον αθλητισμό και του δίνει ενέργεια.

Ο λόγος για τον Αιγιώτη αθλητή Γιάννο Σόγια ο οποίος λατρεύει τον αθλητισμό, αναδεικνύοντας παράλληλα το ταλέντο του, κάνοντας την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ακόμη μια φορά περήφανη για τους αθλητές που βγαίνουν από τα «σπλάχνα» της…Μιλώντας σήμερα στα «Ν.τ.Α.» ο Γιάννος Σόγιας, μας αποκαλύπτει τα σχέδιά του σε σχέση πάντα με τον αθλητισμό ενώ παράλληλα μας μιλά για τη ζωή του καθώς επίσης και για τις διακρίσεις που ο ίδιος έχει λάβει κατά καιρούς…

«Ν.τ.Α.»: «Γιάννο, μίλησέ μας λίγο για εσένα και τη ζωή σου»

«Γ.Σ.»: «Ονομάζομαι Σόγιας Γιάννος κ ζω με την οικογένειά μου στην Άβυθο. Ο πατέρας μου κατάγεται από ένα χωριό των Τζουμέρκων το Προσήλιο, ενώ η μητέρα μου κατάγεται από την Κολονία της Γερμανίας. Έχω κ δυο μικρότερες αδερφές την Λένα η οποία είναι 17 κ την Αλεξάνδρα η οποία είναι 15.  Πέρυσι πήρα το απολυτήριο Λυκείου μου κ έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις στο 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου, ήξερα ότι θα γράψω αρκετά καλά αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι θα φτάσω τα 18.000 μόρια με το λίγο διάβασμα που έκανα. Ήμουν στην θετική κατεύθυνση κ με τα μόρια που έπιασα μπήκα πρώτος στο Α.Τ.Ε.Ι Φυσικοθεραπείας της πόλης μας. Τώρα τελειώνω το πρώτο έτος σπουδών μου κ είμαι αρκετά ικανοποιημένος με την σχολή που έχω διαλέξει, βέβαια πάντα υπήρχε κ συνεχίζει να υπάρχει ο πόθος για την Γυμναστική Ακαδημία κ ίσως προσπαθήσω να μπω κ εκεί μόλις τελειώσω με τις τωρινές σπουδές μου. Εκτός από τις σπουδές μου ασχολούμαι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την διαιτησία ποδοσφαίρου η οποία μου αρέσει πολύ, τώρα παίζω στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όμως ως τόσο νέος ευελπιστώ να παίξω κάποια στιγμή κ στις ανώτερες εθνικές κατηγορίες…»

«Ν.τ.Α.»: «Πώς «γνωρίστηκες» με τον αθλητισμό;»

«Γ.Σ.»: «Πάντα μου άρεσε να αθλούμαι, μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο αλλά πάντα μου άρεσε να τρέχω μόνος μου και συχνά πήγαινα στο γήπεδο και έκανα γύρους. Όταν ήμουν στην Γ’ γυμνασίου μας ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να διεξαχθεί ένας σχολικός αγώνας ανώμαλου δρόμου 3000μ και αποφάσισα να λάβω μέρος. Πήγαμε λοιπόν στην Πάτρα και ενώ είχε αρκετά μεγάλη συμμετοχή, αν και δεν είχα ασχοληθεί ποτέ μου με τον στίβο, βγήκα 9ος στην κατάταξη των γυμνασίων περνώντας όλα τα παιδιά που είχαν λάβει μέρος από το Αίγιο και αρκετά παιδιά από την Πάτρα, τα οποία ήταν καλά προπονημένα. Σε εκείνον τον αγώνα ήταν και ο πρώτος μου προπονητής, ο οποίος μου πρότεινε να βγάλω δελτίο και να ασχοληθώ περεταίρω με τον στίβο. Και εκεί ξεκίνησαν όλα. Ο στίβος μου άρεσε πάρα πολύ ήταν και είναι κάτι που με κάνει να νιώθω πολύ καλά, να ξεφεύγω από την καθημερινότητα και με κάποιον τρόπο που δεν γνωρίζω, με κάνει να ξεπερνώ και να λύνω τα προβλήματά μου. Δεν τρέχω για πρωταθλητισμό, τρέχω επειδή μου αρέσει και επειδή μου δίνει ενέργεια και από εκεί και πέρα κάνω ότι μπορώ στους αγώνες. Πέρυσι που ήμουν στην Γ’ λυκείου συνέχισα να πηγαίνω για προπόνηση και να τρέχω παρόλο που είχα τόσα φροντιστήρια και τόσο διάβασμα. Η προπόνηση με έκανε να έχω καθαρότερο μυαλό και με αυτόν τον τρόπο μπορούσα να διαβάζω καλύτερα. Με το τρέξιμο μου έφευγε όλο το άγχος για τις πανελλήνιες και με έκανε να πιστεύω ότι θα τα πάω καλά και τελικά τα πήγα. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός μου έδωσε πολύ ενέργεια έτσι ώστε να τα πάω πολύ καλά. Ούτως ή άλλως δεν είναι τυχαίο αυτό που έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες «νους υγιής εν σώματι υγιές».

«Ν.τ.Α.»: «Ποιά είναι τα ατομικά σου ρεκόρ στα αγωνίσματα που έχεις συμμετάσχει και ποιος ήταν ο καλύτερος αγώνας σου μέχρι σήμερα;»

«Γ.Σ.» «Επειδή μόνο φέτος είχα περισσότερο χρόνο για να ασχοληθώ με τον στίβο περισσότερο πρωταθλητικά τα ατομικά μου ρεκόρ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο κ πιστεύω ότι ένας αθλητής είναι πετυχημένος όχι ανάλογα με τους χρόνους του αλλά ανάλογα με την προσπάθεια που καταβάλει δηλαδή με το κατά πόσο ξεπερνάει τον εαυτό του. Τα ατομικά ρεκόρ μου είναι: στα 3000μ   9’:43’’Στα 5000μ   17’:16’’Στα 1500μ    4’:29’’

Ο καλύτερος μου αγώνας ήταν το φετινό πανελλήνιο ανωμάλου δρόμου στο οποίο συμμετείχα ως έφηβος στα 6000μ όπου πήρα την 17η θέση σε πανελλήνια κατάταξη. Σε αυτόν τον αγώνα πιστεύω πως έδωσα όλες μου τις δυνάμεις κ πραγματικά ξεπέρασα τον εαυτό μου.»

«Ν.τ.Α.»: «Ποιος θα είναι ο επόμενος σημαντικός αγώνας σου;»

«Γ.Σ.»: «Ο επόμενος σημαντικός μου αγώνας είναι το πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10χλμ της κατηγορίας εφήβων το οποίο θα γίνει στην Κατερίνη στις 26 Ιουνίου. Στόχος μου είναι να είμαι μέσα στους 12 πρώτους, κάτι που θα είναι μεγάλη επιτυχία δεδομένου ότι ουσιαστικά κάνω συστηματική προπόνηση μόνο από τον περασμένο Σεπτέμβρη.»

«Ν.τ.Α.»: «Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σε σχέση πάντα με τον αθλητισμό και ποιες είναι οι προσδοκίες σου-τα πλάνα σου;»

«Γ.Σ.»: «Τον αθλητισμό τον έχω για να ξεφεύγω από την καθημερινότητα κ να μου δίνει λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Πιστεύω πως θα συνεχίσω για πολλά χρόνια ακόμα. Το αν το επάγγελμά μου θα έχει σχέση με τον αθλητισμό δεν το γνωρίζω ακόμα, πάντως θα το ήθελα πολύ.»

«Ν.τ.Α.»: «Η οικογένειά σου και οι φίλοι σου σε στηρίζουν σε αυτό;»

«Γ.Σ.»: «Και φυσικά με στηρίζουν, γνωρίζουν όλοι πόσο πολύ αγαπάω τον αθλητισμό κ ότι είναι πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Νομίζω ότι είναι περήφανοι για μένα κ πολλές φορές με στηρίζουν είτε οικονομικά είτε ψυχικά σε στιγμές που τους χρειάζομαι.»

«Ν.τ.Α.»: «Σκέφτεσαι κάποια στιγμή στο μέλλον να ασχοληθείς εξ’ ολοκλήρου με αυτό;»

«Γ.Σ.»: «Ως αθλητής δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνω καριέρα στον στίβο. Το επάγγελμά μου όπως είπα θα ήθελα να έχει σχέση με τον αθλητισμό, όχι απαραίτητα με τον στίβο. Μου αρέσει να αλλάζω συνήθειες κ χόμπι κ γι αυτό δεν νομίζω πως θα μπορούσα να ασχοληθώ εξ’ ολοκλήρου με  τον στίβο, θα ήταν κάπως μονότονο. Το μόνο που ξέρω είναι πως πάντα θα προσπαθώ να ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Ακόμη, θα ήθελα να πω ότι πιστεύω πως κάθε άτομο θα πρέπει να ασχολείται με κάποιο άθλημα, κ ειδικά οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους σε κάποιο άθλημα γιατί ζούμε σε μια εποχή δύσκολη κ πιστεύω πως ο αθλητισμός μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα κ πάνω από όλα να γιατρεύει την ψυχή κάθε ανθρώπου. Για να μπορείς να τρέξεις καλά σε έναν αγώνα πρέπει να μπορέσεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου κ να περάσεις από πολλές δύσκολες προπονήσεις. Έτσι μαθαίνεις ξεπερνάς κ πολλές δύσκολες  στιγμές της ζωής σου για να βγεις νικητής στο τέλος κ να πετυχαίνεις αυτό που θέλεις.»
Επιμέλεια:
Ιωάννα Χριστοδούλου