Επιστολή του Προέδρου Δ.Σ. της ΠΕΣ σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών

Ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ της ΠΕΣ, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων για την φορολόγηση των αγροτών, αναφέρει τα εξής:

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας βρίσκεται σε απόγνωση από την άθλια οικονομική κατάσταση που βιώνει καθημερινά.

Επιπρόσθετα  νέα επώδυνα μέτρα έρχονται να χειροτερέψουν την κατάσταση αυτή όπως το νέο σύστημα φορολόγησής τους, το οποίο θεωρείται άδικο, εξοντωτικό και θα αφανίσει τον μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία μας.

Δεν έχουμε άλλο αντοχή ως  αγρότες και κτηνοτρόφοι για να ανταποκριθούμε στην επιπλέον φορολόγηση και το κόστος που προκύπτει από την τήρηση των λογιστικών μας βιβλίων .

Η παρατεταμένη κρίση έχει φτάσει πλέον  τους γεωργούς και κτηνοτρόφους στα όρια της φτώχειας.

Κύριε υπουργέ, η  ανάκαμψη της Εθνικής μας οικονομίας αναμένεται μέσα από τον πρωτογενή τομέα της γεωργίας και αυτός αντί να στηρίζεται βάλλεται και οδηγείται σε αφανισμό.

Η εγκατάλειψή μας από την πολιτεία, το υψηλό κόστος παραγωγής και ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός έχουν ως αποτέλεσμα την καθημερινή ερήμωση της υπαίθρου και τη συνεχώς μειούμενη παραγωγή.

H φορολόγηση των αγροτών με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου 55%, το τέλος επιτηδεύματος όπως και η αμοιβή του λογιστή αποτελούν δυσβάστακτο κόστος επιβίωσης.

Τα επαχθεί αυτά μέτρα θα μας αναγκάσουν να κλείσουν χιλιάδες αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και ένας πρωτογενής τομέας πυλώνας της αγροτικής οικονομίας θα καταρρεύσει.

Για τους παραπάνω λόγους σας προτείνουμε:

Αναβολή του μέτρου φορολόγησής μας για ένα έτος.

Αύξηση του ορίου βιβλίων Εσόδων-Εξόδων από τα 10.000,00 € στα 25.000,00 €.

Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τον αγρότη διότι ο αγρότης δεν είναι έμπορος αλλά παραγωγός.

Θέσπιση αφορολόγητου ποσού τουλάχιστον 12.000,00 € το οποίο θα προσαυξάνεται κατά  3.000,00 € για κάθε παιδί.

Να φορολογηθεί ο αγρότης με συντελεστή 5% επί των καθαρών κερδών προκειμένου η εκμετάλλευση να είναι βιώσιμη. Η επιλογή φορολογικού συντελεστή 13% και η προκαταβολή φόρου 55% θα είναι αποτρεπτική για τους νέους να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία και καταστροφική για τους ήδη εξαθλιωμένους οικονομικά μικρομεσαίους αγρότες».