«Επιχείρηση» καθαρισμός της Αλυκής / Η Δημοτική Κοινότητα Αιγίου διοργανώνει την πρώτη της περιβαλλοντική αποστολή

Η Δημοτική Κοινότητα Αιγίου διοργανώνει την πρώτη της περιβαλλοντική αποστολή «Υδροβιότοπος Αλυκή Αιγίου», την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 9π.μ. και καλεί όσους ΑΓΑπούν την πόλη και το περιβάλλον και θέλουν να ΦΡΟΝτίσουν για αυτό (εθελοντικές ομάδες ή απλοί δημότες, σύλλογοι, σχολεία, μικροί & μεγάλοι κάθε ηλικίας) να δώσουν ενεργά το παρόν στην προσπάθεια. «Φορέστε πρόχειρα ρούχα κι ελάτε να βάλουμε όλοι από ένα χεράκι! Με γάντια, σακούλες, εργαλεία, χρώματα και διάθεση προσφοράς ελάτε να φροντίσουμε τον πολύτιμο υγρότοπο με σεβασμό στη χλωρίδα και την πανίδα, να μάθουμε περισσότερα για την Αλυκή, να δούμε και να θαυμάσουμε από κοντά τους γλάρους, τους ερωδιούς, τον καλαμοκανά…» λέει η εμπνεύστρια, εισηγήτρια και υπεύθυνη του προγράμματος «ΑΓΑΦΡΟΝ – ΑΓΑπώ & ΦΡΟΝτίζω τον τόπο μου! – Εθελοντικές Δράσεις Πολιτών» Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Μαρία Καβούνη, συμπληρώνοντας ότι «η περιβαλλοντική αποστολή: «Υδροβιότοπος Αλυκή Αιγίου», η οποία φέτος συνδυάζεται με την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών που θα μας δώσει τη δυνατότητα παρατήρησης πουλιών «birdwatching», θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση την τελευταία Κυριακή Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, την καταλληλότερη περίοδο αφού η στάθμη των νερών είναι χαμηλή και η όχληση που προκαλείται στα πουλιά και στο βιότοπο είναι η ελάχιστη».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΑΦΡΟΝ – ΑΓΑπώ & ΦΡΟΝτίζω τον τόπο μου!
Εθελοντικές Δράσεις Πολιτών»

Σύμφωνα με την εισήγηση της Μαρίας Καβούνη όπως αυτή κατατίθεται στο Συμβούλιο της Δ.Κ. Αιγίου σημειώνεται ότι: η Δημοτική Κοινότητα Αιγίου σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί πρόγραμμα με τίτλο «ΑΓΑΦΡΟΝ –ΑΓΑπώ & ΦΡΟΝτίζω τον τόπο μου! –Εθελοντικές Δράσεις Πολιτών» με αφορμή την ανακήρυξη του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό δράση του πολίτη». Η προώθηση άλλωστε του εθελοντισμού και η συνεργασία με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινότητας εμπίπτει στις αρμοδιότητες του συμβουλίου της κοινότητας  όπως αυτές ορίζονται από το νόμο.  Το πρόγραμμα ΑΓΑΦΡΟΝ στοχεύει στην κινητοποίηση και τον συντονισμό των τοπικών κοινωνιών με βάση την εθελοντική προσφορά ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών. Οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν καλούνται να υποκαταστήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ή το εργατικό δυναμικό του Δήμου. Όμως η διάθεση εθελοντισμού από μόνη της αποτελεί μια τεράστια δύναμη προσφοράς που σε συνεργασία με τον Δήμο θα μπορούσε να συντελέσει ώστε  να ξαναβρούμε τη χαμένη κοινωνική αλληλεγγύη με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη συνεισφορά σε μια ορθότερη διαχείριση του περιβάλλοντος και του τοπίου, κάτι που γενικότερα θα συνέβαλλε στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του πολίτη με τον τόπο του. Δύο είναι οι άξονες του προγράμματος  «ΑΓΑΦΡΟΝ – ΑΓΑπώ & ΦΡΟΝτίζω τον τόπο μου! – Εθελοντικές Δράσεις Πολιτών»: 1. Περιβαλλοντικές αποστολές – Εθελοντικές δράσεις πολιτών οι οποίες προσδιορίζονται (χώρος, χρόνος, εργασίες), συντονίζονται και  υλοποιούνται από  τη Δημοτική Κοινότητα Αιγίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου χωρίς να αποκλείεται η στήριξη από χορηγούς. Οι αποστολές αυτές αφορούν στη συντήρηση επιλεγμένων κάθε φορά κοινόχρηστων χώρων (πράσινοι ή υδάτινοι χώροι, πλατείες, δημοτικά πάρκα ή κήποι κλπ) εντός των ορίων της Κοινότητας, τον καλλωπισμό, τον καθαρισμό, την αποκατάσταση ζημιών ή ακόμη και την υλοποίηση βελτιωτικών παρεμβάσεων. 2. Αναδοχή κοινόχρηστων χώρων (πάρκων, παρτεριών, δασυλλίων, χώρων πρασίνου, παιδικών χαρών κλπ.) εντός των ορίων της Κοινότητας από φορείς, συλλόγους, σχολεία ακόμη και ιδιώτες. Η αναδοχή θα ισχύει για 12 μήνες και θα υπογράφεται συμφωνητικό των όρων και των προϋποθέσεων μεταξύ των συμβαλλομένων. Ο ανάδοχος υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως για όποια παρέμβαση στο χώρο ενώ η Δημοτική Κοινότητα Αιγίου είναι υπεύθυνη να επικοινωνεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να ελέγχει και να βοηθά τις ενέργειες του αναδόχου (καλλωπισμός, καθαρισμός, αποκατάσταση ζημιών, βελτιωτικές παρεμβάσεις κλπ.).

ΑΛΥΚΗ ΑΙΓΙΟΥ

Η Αλυκή Αιγίου, χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο άγριας ζωής, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura – 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως περιοχή σημαντική για την άγρια φύση. Η Αλυκή είναι μια μικρή κλειστή λιμνοθάλασσα που μέρος της στεγνώνει το καλοκαίρι. Το νερό της προέρχεται από γειτονική πηγή, την Αλυκόβρυση και από τις βροχές. Αν βρέξει πολύ, το χειμώνα το νερό της είναι σχεδόν γλυκό. Το καλοκαίρι εισέρχεται και θαλασσινό νερό και τότε το νερό της γίνεται πιο αλμυρό από αυτό της θάλασσας και όταν εξατμίζεται μένει αλάτι (εξ ου και το όνομά της). Παρά το μικρό της μέγεθος, η Αλυκή περιλαμβάνει μια ποικιλία από μικρούς ξεχωριστούς βιοτόπους όπως είναι: Τα ανοιχτά νερά που το μεγαλύτερο μέρος τους στεγνώνει το καλοκαίρι, ο καλαμιώνας, οι αλμυρόβαλτοι, τα έλη με το γλυκό νερό, η παραλία με τα χοντρά βότσαλα ή την άμμο. Η Αλυκή περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και συγκεντρώνει μεγάλη ποικιλία πουλιών: Συναντάμε υδρόβια φυτά όπως το μπαλιζόχορτο με τους χιλιάδες σπόρους, ωραία λουλούδια όπως το λιμόνιο, η μαλκόλμια και στα πιο προφυλαγμένα μέρη ακόμα  και ορχιδέες. Στην Αλυκή και γύρω από αυτήν ζουν φρύνοι και βάτραχοι,  νεροχελώνες και νερόφιδα,  μικρά τρωκτικά, μυγαλές, ασβοί και αλεπούδες, νυχτερίδες. Το μόνο είδος ψαριού που αντέχει εδώ είναι το Αλυκόψαρο, ένα όμορφο ψαράκι μήκους μόλις έξι εκατοστών κι αυτό γιατί  μέσα στη λιμνοθάλασσα οι συνθήκες είναι πολύ αντίξοες για τα ψάρια. Τα νερά άλλοτε είναι γλυκά και άλλοτε πολύ αλμυρά. Άλλοτε παγώνουν και άλλοτε η θερμοκρασία ξεπερνάει τους πενήντα βαθμούς. Μέχρι σήμερα στην Αλυκή έχουν παρατηρηθεί 235 είδη πουλιών, αριθμός εντυπωσιακός για ένα τόσο μικρό μέρος: ερωδιοί, θαλασσοπούλια και  μικροπούλια, πάπιες, φαλαρίδες, βουτηχτάρια, γλάροι και κύκνοι. Ο πιο χαρακτηριστικός επισκέπτης είναι ο Καλαμοκανάς με τα απίστευτα μακριά πόδια που γεμίζει με κίνηση και φωνές τη λιμνοθάλασσα.

Η ανεκτίμητη αξία της Αλυκής Αιγίου:

• Αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και φυτών στην πεδινή Αιγιάλεια.• Είναι πολύτιμος σταθμός για τα μεταναστευτικά πουλιά γιατί βρίσκεται σε μια περιοχή χωρίς άλλους υγροτόπους.• Φιλοξενεί σπουδαία, συγκριτικά με το μέγεθός της, ποικιλία άγριας ζωής και είναι ένα εξαιρετικό «οικολογικό σχολείο».• Βρίσκεται πολύ κοντά στο Αίγιο και την εθνική οδό και έτσι προσφέρεται για ήπια τουριστική ανάπτυξη και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.