Εργαστήρι Θεατρικού παιχνιδιού στην Παραμυθούπολη (απογεύματα 2013-2014, για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού) / Με τη μέθοδο και την υποστήριξη της σχολής Λάκη Κουρετζή

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια πράξη χαράς, δημιουργίας και επικοινωνίας. Είναι ένα πλούσιο μέσο έκφρασης, το οποίο συμβάλει στο να αποδεσμεύσουν τα παιδιά τη φαντασία τους και τα συναισθήματα τους, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και ικανότητα συγκέντρωσης, να έρθουν σε επαφή με τη θεατρική περιπέτεια, να ευαισθητοποιηθούν καλλιτεχνικά και κοινωνικά, να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να επικοινωνήσουν μέσα και από συναισθήματα. Συμβάλει στο να εκφράσουν τελικά τον ιδιαίτερα ψυχικό, φανταστικό και ιδιόμορφο κόσμο τους μέσα από τον τόσο οικείο τους τρόπο του παιχνιδιού.

Ξεκινάμε με ένα ερέθισμα, όπως ένα παραμύθι, ένας πίνακας ζωγραφικής, κάποιος ήρωας, μια μουσική ή ένα ποίημα. Κατόπιν, με μεθόδους όπως ο αυτοσχεδιασμός, η δραματοποίηση, η σωματική έκφραση και η μουσική ευαισθητοποίηση, τα παιδιά δημιουργούν ρόλους, μεταμορφώνονται σε ήρωες παραμυθιών, συνθέτουν δικές τους ιστορίες και παραμύθια, παρουσιάζουν τα δικά τους θεατρικά δρώμενα, παίζουν με ποικίλες θεματολογίες. Έτσι, συμμετέχουν καθολικά με τη σκέψη, το συναίσθημα, την κίνηση, τον λόγο. Παίζουν ελεύθερα και δημιουργικά και εξοικειώνονται με το θέατρο, μια τέχνη σύνθετη, κοινωνική και βαθύτατη παιδευτική.
Το ζητούμενο στο θεατρικό παιχνίδι είναι τα παιδιά να νοιώσουν και όχι να μοιάσουν. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του δασκάλου, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τη διδακτική διαδικασία σε ευχάριστη, δημιουργική και γοητευτική εμπειρία, γιατί ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά και οι δάσκαλοι πλήττουν, δεν παιδαγωγεί.

Στην Παραμυθούπολη, προσφέροντας στα είκοσι χρόνια λειτουργίας της ό,τι καλύτερο σε ψυχολογικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό και αισθητικό-εκφραστικό επίπεδο, συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τις παροχές μας με εξειδικευμένη επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού μας, μαθητεύοντας αυτή τη φορά στη Σχολή Θεατρικού Παιχνιδιού του Λάκη Κουρεντζή. Ο Λάκης Κουρετζής, ειδικός στην Παιδαγωγική Θεάτρου και το Θεατρικό Παιχνίδι, είναι διακεκριμένος παιδαγωγός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, επίτιμος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ο δημιουργός της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού, μεθόδου που ανέτρεψε τα δεδομένα και έφερε επανάσταση στα παιδαγωγικά πράγματα.

Αυτή τη μέθοδο εφαρμόζει η Παραμυθούπολη. Παίζοντας μαζί με τα παιδιά, θα ενεργοποιήσουμε τη δημιουργική τους φαντασία και θ’ ανακαλύψουμε νέα μονοπάτια έκφρασης. Ξεφεύγοντας από εκπαιδευτικά συστήματα που εκπαιδεύουν μόνο το μυαλό και χαλιναγωγούν τη σκέψη, τα παιδιά θα μπορέσουν να βρουν νέες διεξόδους και να αυξήσουν τη δημιουργικότητά τους.

Πληροφορίες: ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗ

Κέντρο Προσχολικής Αγωγής-Νηπιαγωγείο

Ν. Πλαστήρα 66 & Σκουφά, Αίγιο 25100

Τηλ. & fax: 26910.21267, Κιν. 6937.025916

Website: www.paramythoypoli-aigio.gr

E-mail: paramythoupoli@otenet.gr