Ερώτηση βουλευτή Αχαΐας ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη σχετικά με ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στο ΠΕΔΥ Αχαΐας

Πολλές και σοβαρές οι ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στο ΠΕΔΥ Αχαΐας.

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) της Αχαΐας» κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης. Επισημαίνει ότι οι σοβαρές και σημαντικές ελλείψεις σε πολλές βασικές ειδικότητες ιατρών δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, προκαλούν μεγάλες λίστες αναμονής και έχουν δυσμενείς  επιπτώσεις στους ασφαλισμένους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Σε ερώτηση που είχε κατατεθεί προς τον κ. Υπουργό Υγείας τον Αύγουστο του 2014 (με αριθμό 1704/6-8-2014) είχε επισημανθεί η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) της Αχαΐας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας. Λόγω απουσίας απάντησης στην ερώτηση από μέρους του κ. Υπουργού, αλλά και μη επίλυσης του προβλήματος μέχρι σήμερα επανερχόμαστε στο θέμα, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες στις μονάδες υγείας του ηλικίας έξι μόλις μηνών Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) Πάτρας δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, στην Πάτρα, παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου για κάλυψη των κενών υπάρχουν ελλείψεις σε ακτινολόγους, νευρολόγους, ωτορινολαρυγγολόγους, ψυχιάτρους, ενδοκρινολόγους, καρδιολόγους, ορθοπαιδικούς και ιατρούς γενικής ιατρικής. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία από το ΠΕΔΥ Πάτρας, 35.381 έχουν προσέλθει στους γιατρούς του ΠΕΔΥ από τις αρχές Μαρτίου έως και τα τέλη Αυγούστου, υπολογίζεται όμως ότι εάν δεν υπήρχαν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό η προσέλευση των ασφαλισμένων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Επιπλέον, οι λίστες αναμονής για εξέταση από γιατρούς ειδικοτήτων που παρουσιάζουν έλλειψη προσεγγίζουν τον έναν μήνα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Με ποιες συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας και περίθαλψης από ιατρούς των παραπάνω ειδικοτήτων για όλες τις χιλιάδες ασφαλισμένων της Αχαΐας, η πλειοψηφία των οποίων σαφώς και δεν είναι σε θέση να καταβάλει εξ ολοκλήρου το αντίτιμο της εξέτασης με ίδια μέσα;

– Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε άμεσα να στελεχωθεί το ΠΕΔΥ της Υγειονομικής μας Περιφέρειας με επικουρικούς ιατρούς, όπως είχε εξαγγελθεί;»