Η νέα ερευνητική περίοδος 2009 στην Αρχαία Ελίκη

Home Αιγιάλεια Η νέα ερευνητική περίοδος 2009 στην Αρχαία Ελίκη

Πέμπτη, 09 Ιούλιος 2009 13:15

Ξεκίνησαν την Τρίτη 30 Ιουνίου, οι εργασίες της νέας ερευνητικής περιόδου, διάρκειας έξι εβδομάδων, στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης. Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα, οι έρευνες για το 2009 περιλαμβάνουν ανασκαφές και γεωαρχαιολογικές έρευνες σε διάφορες θέσεις του αρχαιολογικού χώρου μεταξύ των ποταμών Σελινούντα και Κερυνίτη. 

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα υπό τη διεύθυνση της Προέδρου της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης Ντόρας Κατσωνοπούλου, θα συνεχίσει την ανασκαφή του μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος στα Βαλιμίτικα Αιγίου και των αρχιτεκτονικών λειψάνων στα Νικολαίικα Διακοπτού.  Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ανασκαφικές τομές σε νέες θέσεις στην Ελίκη, το Ριζόμυλο και τα Νικολαίικα, όπου η ερευνητική ομάδα έχει εντοπίσει ενδιαφέροντα στοιχεία με τις έρευνές της των προηγούμενων ετών. Στο νότιο τμήμα του χώρου της Αρχαίας Ελίκης, θα διανοιχθούν νέες παλαιοσεισμολογικές τομές υπό την καθοδήγηση του συνδιευθυντή του προγράμματος Γιάννη Κουκουβέλα, αν. Καθ. του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό τη μελέτη των σεισμικών γεγονότων του Ρήγματος Ελίκης στην περιοχή. Θα επανέλθει επίσης για να συνεχίσει τις γεωαρχαιολογικές έρευνες στην παραλιακή ζώνη της Αρχαίας Ελίκης, η ομάδα του Καθ. Χέλμουτ Μπρύκνερ από το Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου Γερμανίας. Στόχος της ειδικής αυτής έρευνας είναι η αποκατάσταση της παλαιογεωγραφίας του χώρου της Αρχαίας Ελίκης σε όλες τις χρονολογικές φάσεις της ιστορίας της.  
Το ανασκαφικό πρόγραμμα παρακολουθούν και φέτος φοιτητές κολλεγίων και πανεπιστημίων του εξωτερικού ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας θα επισκεφθούν την περιοχή ειδικοί συνεργάτες του Ερευνητικού Προγράμματος που μελετούν τα ιδιαίτερα ευρήματα των ανασκαφών, για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν την πρόοδο των μελετών τους με την Πρόεδρο της Εταιρείας και Διευθύντρια των ερευνών Ντόρα Κατσωνοπούλου.