Η ΥΓΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ / Γράφει ο Σωτήρης Κοίλιας Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου

Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ βλέπει το μήνυμα του Προέδρου Κου Βουδούρη όπου επί λέξει αναφέρει: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από γεννήσεως του ελληνικού κράτους άρχισε… Ο ΕΟΠΥΥ είναι η ανατροπή…

Μα θεωρούν ακόμα ότι μπορούν να κάνουν το μαύρο άσπρο και να μας κοροϊδεύουν τόσο αδιάντροπα; Αυτό το ξεχαρβάλωμα κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και ασφάλισης χωρίς καμιά αιδώ το αποκαλούν ‘μεγαλύτερη μεταρρύθμιση¨. Ίσως πιο ακριβές θα ήταν αν ξεκίναγε το μήνυμά του λέγοντας ότι: Η μεγαλύτερη τραγωδία από γεννήσεως του ελληνικού κράτους άρχισε…

Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι στρατηγικός τους στόχος (Τρόικας-ΔΝΤ-ΕΕ και ντόπιων εντεταλμένων) είναι  όσο σοκαριστικό και αν φαίνεται, η δραματική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και να μην συμπληρώνει ποτέ κανείς όριο συνταξιοδότησης. Ότι μέτρα και αν έχουν παρθεί τα 2 τελευταία χρόνια οδηγούν σε μια βαθειά υποβάθμιση και αποδιοργάνωση της ήδη προβληματικής και κακοδιαχειριζόμενης δημόσιας υγείας καθώς και όλων των κοινωνικών παροχών.

Οι ασφαλισμένοι (και ακόμα χειρότερα βέβαια οι ανασφάλιστοι) μέσα σε όλη τη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης την οποία καθημερινά βιώνουν, αντιμετωπίζουν πλέον και ανυπέρβλητα προβλήματα στην πρόσβαση καθώς και στη διαχείριση των προσωπικών και οικογενειακών ζητημάτων υγείας, βάζοντας όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Καθημερινής χρήσης φάρμακα βγαίνουν εκτός λίστας, παροχές που πριν ήταν δωρεάν η έστω με κάποια συμμετοχή τώρα πληρώνονται στο ακέραιο, οι αναμονές στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ  συνεχώς και διογκώνονται, δωρεάν επίσκεψη σε ιδιώτες γιατρούς μέσω ταμείου δεν υπάρχει πλέον, οι εργαστηριακές εξετάσεις πληρώνονται όλες στο ακέραιο από 1.4.12, η εισαγωγή στο νοσοκομείο συνδυάζεται με μεταφορά εκεί και του ατομικού σου φαρμακείου γιατί υπάρχει έλλειψη σε όλα τα αναλώσιμα υλικά.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που τόσο διαφημίστηκε και που όλοι οι γιατροί στηρίζουν μέσα όμως από μια οργάνωση τέτοια που να διευκολύνει το έργο τους, τελικά την έκαναν σκόπιμα εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του ιατρείου ταλαιπωρώντας ασθενείς και γιατρούς ενώ φάνηκε και το πόσο διαβλητή είναι στα προσωπικά δεδομένα με το πρόσφατο γεγονός των haker

Τρομοκρατία και εκφοβισμό επιπρόσθετα προκαλούν στους γιατρούς προκειμένου να περιορίσουν με κάθε τρόπο την αναγραφή φαρμάκων με τις καθημερινές εγκυκλίους ΕΟΠΥΥ και ΥΥΚΑ, όπου επισείουν την επιβολή προστίμων από 3 έως 15 χιλιάδες Ευρώ. Στοχοποιούνται ιδιαίτερα και κηρύσσονται σε διωγμό  επιλεκτικά οι γιατροί εκείνοι που λόγω ειδικότητας (Παθολόγοι, Γενικής Ιατρικής, Αγροτικοί, Καρδιολόγοι, Πνευμονολόγοι, κ.α.) και λειτουργώντας συνήθως ως οικογενειακοί γιατροί, αναγράφουν όλα τα απαραίτητα για τον ασθενή φάρμακα ούτως ώστε να μην είναι αναγκασμένος ο ασφαλισμένος να πηγαίνει σε 4 και 5 γιατρούς ειδικοτήτων τον μήνα για να εξυπηρετηθεί.

Και σαν να μην φτάνει η ταλαιπωρία που υφίστανται όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ποινικοποιούν τον γιατρό που θα γράψει χειρόγραφη συνταγή λες και είναι δική του ευθύνη η ανεπάρκεια του συστήματος. Τα νοσοκομεία το ένα μετά το άλλο παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας με επισφαλείς πλέον εφημερίες, οι δε νοσοκομειακοί γιατροί έχουν φτάσει στα όρια των βιολογικών αντοχών τους και της οικονομικής τους εξαθλίωσης.

Αποτέλεσμα της βαθειάς οικονομικής κρίσης, και της πλήρους αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας είναι να παρατηρείται στους γιατρούς όλο και αυξανόμενο ένα κύμα φυγής στο εξωτερικό λόγω οικονομικής αδυναμίας πλέον να ανταπεξέλθουν στην σκληρή πραγματικότητα.

Γιατροί ΕΣΥ, ελευθεροεπαγγελματίες, Αγροτικοί, Ειδικευόμενοι, όλοι διακατέχονται από μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια λόγω της πλήρους διάλυσης του συστήματος υγείας, και της δραστικής μείωσης των αποδοχών τους η ακόμα χειρότερο της απώλειας της εργασιακής τους σχέσης.

Έχουν τόσο πολύ και σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα περιορίσει και συνθλίψει την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, που αναγκάζεται με περισσή υποκρισία βέβαια ο Κος Βενιζέλος να υποσχεθεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Αυτοί δηλαδή που οδήγησαν την υγεία σε αυτό το χάλι κάνουν και τους ευαίσθητους. Η αναλγησία στο μεγαλείο της!

Το αίτημα για ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ  για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες ήταν και παραμένει διαχρονικό αναγκαίο και επίκαιρο  για τον ιατρικό κόσμο.