Ιατρικά

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ – Εμφανίζεται μετά τα 30 κατά 80%

Ο όρος αυτός σημαίνει πόνος στη μέση και είναι το πιο συχνό σύμπτωμα μετά την κεφαλαλγία. Από τα άτομα που πέρασαν τα 30 χρόνια τους, το 80% θα παρουσιάσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους κρίση οσφυαλγίας που θα τους καθηλώσει για λίγες ή πολλές μέρες στο κρεβάτι.

Περισσότερα…  

ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑ ΔΑΚΤΥΛΟ – ΕΞΟΣΤΩΣΗ – Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Στην κοινωνία των γυναικών, που αποτελούν και την κύρια ομάδα πασχόντων, καλούνται «κότσια». Αποκαλείται ορθά εξόστωση (bunion), και προκαλείται συνήθως από ένα αίτιο που λέγεται βλαισό μέγα δάκτυλο, και  στα λατινικά «hallux valgus», hallux (1o  δάκτυλο ή μετατάρσιο) και valgus (προς τα έξω προβολή). Η παραμόρφωση στο δάκτυλο σχηματίζει την επώδυνη εξόστωση, που αποτελείται από οστούν και μαλακά μόρια.  Για όλα αυτά αλλά και ακόμη περισσότερα, μιλά σήμερα στα «Ν.τ.Α.» ο Χειρούργος Ορθοπεδικός, Σπύρος Αρμπής.

Περισσότερα…  

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ – Τι είναι και πως εμφανίζεται στον άνθρωπο

Με τον όρο επιπεφυκίτιδα, ορίζουμε την φλεγμονή του επιπεφυκότα (του άσπρου χιτώνα του ματιού). Πρόκειται για μια ομάδα ασθενειών που έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τους το κόκκινο ερεθισμένο μάτι. Τα συνοδά συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν.
Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα η οποία χαρακτηρίζεται από αγγειοδιαστολή (κοκκίνισμα του ματιού) και οίδημα, σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο Χαράλαμπο Ιντζέ, ο οποίος θα μας αναπτύξει σήμερα το συγκεκριμένο θέμα?

Περισσότερα…  

Η διατροφή στην υπηρεσία του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Καλωσορίσαμε ήδη το φθινόπωρο και εκτός του ότι αρχίζουμε να εγκλιματιζόμαστε στο καθορισμένο, καθημερινό μας πρόγραμμα έχουμε να σκεφτούμε και τις επερχόμενες ιώσεις και λοιμώξεις που παρατηρούνται αυτήν την εποχή. Επιπλέον, η εκδήλωση της νέας γρίπης και ο φόβος εξάπλωσής της αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την υγεία μας. Για την καλύτερη κατάσταση της υγείας μας, οι αιτίες των ασθενειών όπως οι ιογενείς μολύνσεις ? λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται, προτού εκδηλωθούν.

Περισσότερα…  

ΕΦΗΒΕΙΑ: Μια ηλικία δύσκολη

Εφηβεία είναι η διακριτή αναπτυξιακή φάση που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες βιοσωματικές και νοητικές αλλαγές και σηματοδοτεί τη μετάβαση του ατόμου από παιδί σε ενήλικα. Η αρχή της εφηβείας προσδιορίζεται χρονικά στο σημείο εκείνο όπου το άτομο είναι έτοιμο για αναπαραγωγή. Αν και η ηλικία δεν μπορεί να προσδιοριστεί σαφώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι για τα κορίτσια η ηλικία των 11 χρονών περίπου, θεωρείται ως αφετηρία της εφηβείας και για τα αγόρια το 13ο έτος. Όσον αφορά το τέλος της εφηβείας θα πούμε απλά ότι προσδιορίζεται στο σημείο εκείνο που το άτομο είναι πλέον έτοιμο να αναλάβει το ρόλο του ενήλικα. Περισσότερα…