ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

Home Αιγιάλεια ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

Πέμπτη, 17 Ιανουάριος 2013 04:48

Κόλαφο αποτελεί για το ΧΥΤΑ Παπανικολού η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στην ερώτηση των βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κου Βασίλη Χατζηλάμπρου και κας Μαρίας Κανελλοπούλου. Ειδικότερα στην απάντηση, αναφέρεται ότι στο χώρο Υγειονομικής ταφής θα πρέπει να διατίθενται τα υπολείμματα από τις εργασίες ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εν προκειμένω, διότι δεν υπάρχουν προγράμματα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών στην περιοχή μας. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην ίδια απάντηση του ΥΠΕΚΑ, δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές για ανακύκλωση και ανάκτηση των υλικών παρά το γεγονός ότι προβλέπονται στους ΠΕΣΔΑ όλης της χώρας.

Συνεχίζοντας το Υπουργείο στην απάντησή του, υπογραμμίζει ότι για τους παραπάνω λόγους δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεμονωμένοι χώροι υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ), παρά μόνο ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης των στερεών αποβλήτων οι οποίες θα περιλαμβάνουν μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης και τον απαραίτητο χώρο διάθεσης των υπολειμμάτων.

Όπως προκύπτει λοιπόν από την παραπάνω απάντηση του ΥΠΕΚΑ, η δημιουργία ΧΥΤΑ Παπανικολού είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και για το λόγο αυτό δεν θα ενταχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Καλούμε αυτή την ύστατη στιγμή τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή το Δήμαρχο Αιγιαλείας και ιδίως τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, να εγκαταλείψουν ΑΜΕΣΑ τη συγκεκριμένη επιλογή. Διαφορετικά θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και θα αναζητήσουμε την απόδοση αστικών και ποινικών ευθυνών.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ