Λύματα τέλος!

Home Αιγιάλεια Λύματα τέλος!

Τετάρτη, 08 Ιούλιος 2009 00:17
Τέλος πήρε η… περιπέτεια των τριών Δήμων της Ανατολικής Αιγιάλειας με τη διάθεση των βοθρολυμάτων τους, καθώς ο Δήμαρχος Αιγίου Απόστολος Καραφωτιάς, έδωσε εντολή να ανοίξει και πάλι ο Βιολογικός Καθαρισμός στην Μυρτιά. Πλέον οι τρεις Δήμοι, Ακράτα, Αιγείρα και Διακοπτό που μετά την απόφαση του κ. Καραφωτιά να κλείσει το Βιολογικό Καθαρισμό, αντιμετώπιζαν εκρηκτικά προβλήματα, μεσούσης και της καλοκαιρινής περιόδου, θα εξυπηρετούνται και πάλι από τη μονάδα του Αιγίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεδομένης και της ανησυχίας που είχε προκληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με την καθαρότητα ή όχι των θαλασσών. Τι άλλαξε όμως τη στάση του δημάρχου Αιγίου, ο οποίος ζητούσε έγγραφες διαβεβαιώσεις μέχρι να δημοπρατηθεί το έργο για τον ΧΥΤΑ «Παπανικολού»; Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι βλέπει από όλους τους δημάρχους προσπάθεια και σημειώνει ότι η «Παπανικολού» δημοπρατείται σε λίγες μέρες. Σε αυτή την απόφαση του κ. Καραφωτιά φαίνεται πως συντέλεσαν καθοριστικά οι κινήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε κλίμα σύμπνοιας και αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης, καθώς οι Δήμαρχοι αποφάσισαν να συζητήσουν μετά από πολύμηνες διαμάχες και διαξιφισμούς και τελικά όπως αποδείχτηκε… τα βρήκαν. «Άνοιξε ο Βιολογικός του Αιγίου για τους τρεις Δήμους της Ανατολικής Αιγιάλειας, τους οποίους εξυπηρετούσαμε και πριν. Η επιλογή να κλείσουμε τον Βιολογικό δεν ήταν δική μας. Ήταν όλων εκείνων που δεν μας άκουγαν, όταν λέγαμε πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα και πως και τα δύο θέματα πρέπει να συζητηθούν σε κοινή βάση. Τελικά φαίνεται πως πείστηκαν και τις τελευταίες ημέρες διαπιστώσαμε πως έχουν γίνει κινήσεις προς την κατεύθυνση να βρεθεί λύση. Μετά από αυτές τις εξελίξεις και εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης ανοίξαμε το Βιολογικό Καθαρισμό. Εγώ έκανα το πρώτο βήμα, ας κάνουν κάτι και οι άλλοι», τόνισε ο Δήμαρχος Αιγίου, Απόστολος Καραφωτιάς. Σχετικά με τη χρονική συγκυρία της αντικατάστασης του αντιδημάρχου Σταύρου Λυριτζή και της απόφασης να ανοίξει ο βιολογικός καθώς όλο εντονότερα κυκλοφορούσε η φημολογία περί επηρεασμού του δημάρχου από το «δεξί» του χέρι, ο κ. Καραφωτιάς απαντά: «Εγώ αποφασίζω για όλα. Πάντα την τελευταία λέξη την είχα εγώ. Τους άκουγα όλους, τους συμβουλευόμουν, αλλά την τελική απόφαση την παίρνω εγώ και αυτό εξακολουθώ να κάνω».

Περιμένει να εισπράξει τον τόκο της καλής θέλησης από τους Δημάρχους της Αιγιάλειας

Το Αίγιο δίνει ανάσα στους Δήμους που πέρασαν δύσκολα, ευελπιστώντας να εισπράξει τον τόκο της καλής θέλησης που επέδειξε. Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι της Αιγιάλειας υποσχέθηκαν να εξυπηρετήσουν το Αίγιο, ενώ παράλληλα «τρέχει» η διαδικασία εξεύρεσης χώρου εκτός νομού για την εναπόθεση των στερεών απορριμμάτων του Αιγίου, όπως αποφάσισε ομόφωνα η ΤΕΔΚ. «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο, το Δήμαρχο Αιγίου και όλους όσοι συνέβαλαν να βρεθεί λύση» δήλωσε ο Παναγιώτης Μελής, δήμαρχος Ακράτας και συνέχισε: «Από την πλευρά μας, έχουμε δεσμευτεί όλοι οι υπόλοιποι Δήμαρχοι να βοηθήσουμε ώστε να εξυπηρετηθεί το Αίγιο σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων του».Υπενθυμίζεται ότι ο «κόμπος» που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι για να ανοίξει ο βιολογικός του Αιγίου, ο δήμαρχος Απόστολος Καραφωτιάς έθετε ως προϋπόθεση οι εν λειτουργία ΧΥΤΑ να διευκολύνουν, παίρνοντας απορρίμματα του Αιγίου, δεδομένου ότι η τρίτη διαχειριστική ενότητα προς το παρόν δεν διαθέτει ΧΥΤΑ, έως ότου κατασκευαστεί και λειτούργησε ι ο ΧΥΤΑ στη θέση Παπανικολού. Παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα άκρη δεν βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες και μπροστά στον κίνδυνο δυσφήμησης της περιοχής και της τουριστικής ζημιάς που προκαλούσαν οι φημολογίες περί ύποπτων ευρημάτων, οι Δήμαρχοι της Αχαΐας προχώρησαν στην αναζήτηση λύσης που θα εξυπηρετεί και το Αίγιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αιγίου συμφώνησε να ανοίξει το βιολογικό του καθαρισμό για τη διαχείριση βοθρολυμάτων που προέρχονται από την ευρύτερη Αιγιαλεία και παράλληλα αναζητείται λύση για τα σκουπίδια του Αιγίου με τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του υπουργείου Εσωτερικών και των υπολοίπων Δημάρχων της Αχαΐας. Υπό τις νέες συνθήκες είναι βέβαιο ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η τάξη και θα καθησυχαστεί ο κόσμος, δεδομένου ότι ακόμη και παραθεριστές είχαν θορυβηθεί με τα όσα άκουγαν, έστω κι αν δεν υπήρχαν επίσημες αποδείξεις.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξυπηρετηθεί και η Πάτρα

Ο δήμαρχος Αιγίου Απόστολος Καραφωτιάς, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξυπηρετήσει και την Πάτρα. «Αν έχουν κάποιο μεγάλο πρόβλημα, θα το συζητήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτό κι αν πρέπει να «εξαργυρωθεί» από τον δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα, που εδώ και αρκετούς μήνες ζει τον εφιάλτη της 15ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που ο Βιολογικός της ΕΤ-ΒΑ – ΒΙΠΕ θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να είναι έτοιμος ο βιολογικός της Πάτρας να δεχθεί βοθρολύματα. Με δεδομένη την οριακή λειτουργία της Ξερόλακκας, ο κ, Φούρας αν θέλει να υπερπηδήσει τον σοβαρότατο σκόπελο της μη λειτουργίας μονάδας υποδοχής βοθρολυμάτων στον βιολογικό της Πάτρας, αλλά και των αντιδράσεων της Παραλίας, ενδεχομένως να προχωρήσει στην πολιτική παρέμβαση ώστε συνάδελφοι του που διαθέτουν τις υποδομές να δεχθούν τα στερεά απορρίμματα του Αιγίου. Άλλωστε, έστω και καθυστερημένα, η απόφαση της ΤΕΔΚ για συναίνεση στην εξεύρεση λύσεων, δεν «εκθέτει» πολιτικά κανέναν δήμαρχο.

Δημήτρης Ζωιτσούδης