Μειωμένη παραγωγή, τιμές και ζήτηση χαρακτηρίζουν την έναρξη της φετινής χρονιάς στο λεμόνι

Home Αγροτικά Μειωμένη παραγωγή, τιμές και ζήτηση χαρακτηρίζουν την έναρξη της φετινής χρονιάς στο λεμόνι

Κυριακή, 17 Νοέμβριος 2013 07:48

Με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 40 λεπτά το κιλό αλλά και χαμηλή ζήτηση ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα η συγκομιδή λεμονιών.

Σε αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς, έχουν συμβάλει οι μεγάλες εισαγωγές προϊόντος από την Τουρκία. Αυτή την περίοδο στις λεμονοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου ολοκληρώνεται η συγκομιδή της ποικιλίας Ιντερτονάτο και μπαίνει στην παραγωγή η ποικιλία Maglina. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου εκτός των χαμηλών τιμών, μειωμένη είναι και η παραγωγή σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 20%, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την ανθοφορία δεν βοήθησαν τα δέντρα. Την ίδια στιγμή στον Πόρο η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Για την φετινή χρονιά, ο κ. Γιάννης Θεοδώρου, από την Οργάνωση Παραγωγών της ΕΑΣ Κιάτου αναφέρει: «Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά από τον Οκτώβριο (έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή της ποικιλίας Ιντερτονάτο και έχει ξεκινήσει η ποικιλία Maglina). Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη σε ποσοστό που φθάνει το 20% ενώ μειωμένη (λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν μέχρι και πρόσφατα) είναι και η ζήτηση σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Όσον αφορά τις τιμές ξεκίνησαν στα 65 λεπτά το κιλό αλλά ακολουθούν ως συνήθως πτωτική πορεία. Σήμερα οι ιδιώτες έμποροι αγοράζουν από τους παραγωγούς στα 40 λεπτά το κιλό ενώ η Ένωση στα 50 λεπτά το κιλό».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του κ. Βασίλη Καρέλη, αντιπροέδρου της ΕΑΣ Αιγιαλείας: «Η τιμή αν και ξεκίνησε στα 80 λεπτά το κιλό έχει πέσει στα 35 λεπτά/κιλό. Το ανησυχητικό φέτος όμως είναι ότι δεν υπάρχει ζήτηση στο ελληνικό λεμόνι διότι γίνονται μεγάλες εισαγωγές από την Τουρκία. Πέρσι τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα αφού οι έμποροι ζητούσαν να πληρώνονται τοις μετρητοίς με αποτέλεσμα να μην γίνουν πολλές εισαγωγές. Αυτό φέτος φαίνεται ότι έχει αλλάξει». Σε ερώτησή σχετικά με φετινή παραγωγή ο κ. Καρέλης επεσήμανε ότι είναι μειωμένη σε ποσοστό 20 με 30% και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος.