Νέα από τον Σύνδεσμο Ελληνο

Στο Κίεβο, την Νίζνα «των Ζωσιμάδων», την Αγία Λαύρα και άλλα μέρη της Ουκρανίας, βρέθηκε προσκεκλημένος ο ιερωμένος πρόεδρος του Συνδέσμου, το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Γρηγόρη Σκάτσικα και άλλα μέλη. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με Ουκρανούς και Έλληνες-μέλη του Συνδέσμου, (ιερωμένους, καθηγητές, φοιτητές, δημάρχους), συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της κοινής χριστιανικής πίστης, του πολιτισμού, των καλών σχέσεων, των θερινών φιλοξενιών και των αναγκών μελών, ιδιαίτερα των φοιτητών που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα τουριστικά επαγγέλματα, ιδιαίτερη προθυμία διαπιστώθηκε για την τουριστική σχολή «Le Monde» του δρ. Μάκη Βελισσαρόπουλου στην Αθήνα.Με την ευκαιρία αυτή συζητήθηκε η διοργάνωση του πρώτου διαβαλκανικού συνεδρίου του Συνδέσμου τον ερχόμενο Μάιο, (πιθανόν στην Σερβία) το οποίο θα τεθεί υπό την ευλογία του Μακαριωτάτου πατριάρχη κ. Ειρηναίου και θα συμμετάσχουν σύνεδροι και από τις τρεις χώρες. Από την Ουκρανία θα συμμετάσχουν κληρικοί, καθηγητές του Σλαβικού πανεπ/μίου, της Μουσικής Ακαδημίας, μέλη του Ελληνικού Συλλόγου των Ζωσιμάζων της Νίζνα και φοιτητές.

Η συνάντηση αυτή θα είναι τριήμερη, (τρεις ημερίδες με τοπικές εκδρομές σε Σερβικά μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα) και θα πραγματοποιηθεί με την βοήθεια και των Σέρβων μελών, στο Νις, στη Γιακόντινα και το Βελιγράδι. Την διοργάνωση και εποπτεία ανέλαβε επιτροπή υπό τον αιδ. πρόεδρο του Συνδέσμου. Θα κληθεί να συμμετάσχει μεταξύ των άλλων και η Ελληνίδα πριγκίπισσα των Σέρβων Αικατερίνα. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν από καθηγητές των πανεπ/μίων, ιστορικούς, φοιτητές της Ελληνικής φιλολογίας του Κιέβου και ιερωμένους θα υποδείξει η επιτροπή και γλώσσα παρουσίασης η Ελληνική. Θα γίνει αναφορά στην κοινή θρησκευτική πίστη των λαών, στο ιερό έργο των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στον Ελληνικό και Σλαβικό πολιτισμό και στην ανάγκη της σύμπτυξης των σχέσεων στην σημερινή πραγματικότητα.

Η επιτυχία του δύσκολου αυτού προγράμματος από τον Σύνδεσμο και μάλιστα σε άλλη χώρα, είναι δεδομένη χάρη στην αγάπη και το ενδιαφέρον των μελών στην ομόδοξη Σερβία για τους Έλληνες και τον Σύνδεσμο. Τέλος στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν και εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων ορφανών κωφαλάλων, ιδιαίτερα γνωστοί του Συνδέσμου στην Ορθόδοξη Σερβία και οι δήμαρχοι των πόλεων αυτών.