Νατάσσα Ράγιου: «Ξέρω να δίνω μάχες και να αγωνίζομαι κι αυτό σκοπεύω να κάνω όσο αντέχω»

«Οι πολίτες δεν επιθυμούν να επιστρέψει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Εμπιστεύονται τη ΝΔ, αλλά της ζητούν να δείξει μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον στα προβλήματα της καθημερινότητας, της ζητούν να τρέξει, να εντείνει τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν την χώρα και θα την κάνουν πιο ανταγωνιστική». Με αυτή τη φράση, η Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Νατάσσα Ράγιου, μιλώντας σήμερα στα «Νέα της Αιγιάλειας», δίνει την δική της εξήγηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2009, το οποίο κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για την παράταξή της ήταν, ενώ παράλληλα δίνει τις δικές της απαντήσεις πάνω σε καίρια θέματα που απασχολούν την Αιγιάλεια αλλά και ολόκληρο το νομό τον οποίο εκπροσωπεί από τα έδρανα της Βουλής…

«Ν.τ.Α.»: «κα Ράγιου, πως κρίνετε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2009;»

«Ν.Ρ.»: «Το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου ήταν δύσκολο για τη Ν.Δ. Εμένα δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος, όταν το κόμμα μας βρίσκεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ με διαφορά που ξεπερνά το 4%. Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας με την στάση του, μας πέρασε ένα σαφές μήνυμα, ξεκάθαρο: Οι πολίτες δεν επιθυμούν να επιστρέψει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Εμπιστεύονται τη ΝΔ, αλλά της ζητούν να δείξει μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον στα προβλήματα της καθημερινότητας, της ζητούν να τρέξει, να εντείνει τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν την χώρα και θα την κάνουν πιο ανταγωνιστική».

«Ν.τ.Α.»: «Κατά τη γνώμη σας γιατί οι εκλογές αυτές άφησαν αδιάφορους τους πολίτες με αποτέλεσμα να «κερδίσει» η αποχή;»

«Ν.Ρ.»: «Στις ευρωεκλογές εκφράστηκε η δυσαρέσκεια των πολιτών για το πολιτικό χώρο και τον πολιτικό κόσμο μέσω μιας αποχής πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα, με το μισό του εκλογικού σώματος να αρνείται να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται περί απλού μηνύματος αλλά περί ηχηρού ραπίσματος. Η αποχή φυσικά και δεν είναι λύση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι λύση. Είναι όμως δείγμα άρνησης του κόσμου προς το πολιτικό σύστημα εν γένει και αν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι πως, σε απόλυτους αριθμούς, υπήρξαν απώλειες για το σύνολο των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τότε φοβάμαι ότι η πολιτική ζωή του τόπου που εμείς υπηρετούμε θα συνεχίσει να είναι νεφελώδης. Ωστόσο η λέξη “απώλειες” δεν αναφέρεται μόνο σε αριθμούς, αλλά βαραίνει σε ζητήματα αξιοπιστίας. Αλήθειες θέλει ο κόσμος και πράξεις».

«Ν.τ.Α.»: «Το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα ξεπέρασε την Νέα Δημοκρατία κατά 17 μονάδες. Που το στηρίζετε αυτό; Η Κυβέρνηση δεν έπεισε τους πολίτες της Αχαΐας ή απλά δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον σε μείζονα θέματα που αφορούν το νομό;»

«Ν.Ρ.»: «Εκτιμώ πως το αποτέλεσμα της Αχαΐας δεν θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται ξεκομμένο από το γενικότερο κλίμα που επικράτησε σε αυτές τις εκλογές συνολικά στην χώρα. Ένα κλίμα αρνητικό για τη ΝΔ καθώς, με επιλογή της Αντιπολίτευσης, οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες μέσα σε ένα κλίμα έντονης σκανδαλολογίας. Φυσικά εάν στην περιοχή π.χ. είχαν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αν είχαν προβληθεί καλύτερα, το αποτέλεσμα ενδεχομένως να ήταν καλύτερο, όμως η συνολική εικόνα δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί. Μου κάνει εντύπωση ωστόσο… Η μισή Αχαΐα σκάβεται από μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, τη στιγμή που επί 20 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα κι αυτό δεν φαίνεται να εκτιμάται».

«Ν.τ.Α.»: «Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό ήταν για τη Νέα Δημοκρατία, ποια είναι η επόμενη ημέρα για την παράταξη; Υπάρχει αλλαγή πλεύσης η οποία να οδηγήσει εκ νέου την παράταξη στην Κυβέρνηση στις ερχόμενες Βουλευτικές εκλογές;»

«Ν.Ρ.»: «Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι συνεργάτες του, τα αρμόδια όργανα του κόμματος και όλοι εμείς δεν έχουμε σταματήσει να δουλεύουμε για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων αλλαγών που θα συνδέσουν και πάλι τη ΝΔ με την κοινωνία. Που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία αλήθεια είναι πως κλονίστηκε με τα όσα-υπερβολικά ορισμένες φορές-ακούγονταν το τελευταίο διάστημα για την διαχείριση του Δημόσιου χρήματος. Οι διορθωτικές αυτές κινήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη και πολύ σύντομα θα γίνουν ευρέως γνωστές. Μην ξεχνάτε το ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ που ήταν και είναι πάντα εχθρικά προς την κυβέρνηση αποσιωπώντας τα καλά και προβάλλοντας καθ’ υπερβολήν τα όποια λάθη ή παραλείψεις».

«Ν.τ.Α.»: «Σαν Αχαιός Βουλευτής πως υπερασπίζεστε τα «συμφέροντα» του Νομού που σας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του;»

«Ν.Ρ.»: «Με τις συνεχείς επαφές και συναντήσεις που έχω με το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και των άμεσων συνεργατών τους. Μεταφέρω όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας και πιέζω-διεκδικώ λύσεις. Το άγχος μου να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι Αχαιοί είναι μεγάλο και για τον λόγο αυτό δεν αφήνω καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένους από αυτούς έχω γίνει εφιάλτης. Όμως δε γίνεται αλλιώς. Πρέπει να δίνεις συνέχεια το παρόν με πάθος, να ζητάς 10 για να πάρεις 5».


«Ν.τ.Α.»: «Στην Αχαΐα υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα στα οποία μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι το νέο λιμάνι, η νέα σιδηροδρομική γραμμή, η καρμανιόλα Πατρών-Κορίνθου. Ποιές είναι οι πιέσεις που έχετε ασκήσει εσείς μέχρι σήμερα και τι θα κάνετε από δω και πέρα ώστε να μην απογοητεύσετε τους πολίτες οι οποίοι πίστεψαν σε εσάς;»


«Ν.Ρ.»:
«Όπως είπα απαντώντας στην προηγούμενη ερώτηση που μου κάνατε η πίεση που ασκώ προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες είναι συνεχής. Τα έργα στην χώρα δυστυχώς κατά κανόνα προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Υπάρχουν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όμως πιστεύω πως πλέον βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και όλες οι υποδομές στις οποίες αναφερθήκατε μπαίνουν στους ρυθμούς εκτέλεσης που όλοι επιθυμούμε».

«Ν.τ.Α.»: «Ποιά θέση έχετε πάρει ή θα πάρετε απέναντι στους απολυμένους των επιχειρήσεων που ένιωσαν την οικονομική κρίση έντονα στην Αιγιαλεία; Πως θα πιέσετε ώστε να βρεθεί μια λύση για τους ανθρώπους αυτούς που σε μια νύχτα βρέθηκαν αυτοί και οι οικογένειές τους κυριολεκτικά στο δρόμο;»

«Ν.Ρ.»:
«Δεν υπάρχει σήμερα στην περιοχή μας μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό της ανεργίας. Δυστυχώς η παγκόσμια οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη και η “μπάλα” παίρνει και την Αιγιάλεια. Μιλάμε για την μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει ο πλανήτης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Κάθε φορά που προκύπτει κάποιο πρόβλημα με επιχειρήσεις της περιοχής βρέθηκα, όπως όφειλα άλλωστε, δίπλα στους εργαζομένους. Μιλώ συνεχώς με την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου από την οποία ζητώ να δημιουργήσει και δημιουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά προγράμματα για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται χωρίς δουλειά. Όμως τα “πυροσβεστικά” αυτά μέτρα δεν αρκούν. Στόχο μας θα πρέπει ν’ αποτελεί η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέπουν νέες επενδύσεις, επενδύσεις που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό το 80% των κονδυλίων από τον Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης κατευθύνονται προς την Περιφέρεια. Πρόκειται για δράσεις που θ’ αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από το Σεπτέμβριο και μετά, δράσεις που μπορούν να βελτιώσουν την σημερινή εικόνα της Αχαΐας και της Αιγιαλείας ειδικότερα».

«Ν.τ.Α.»: «Πιστεύετε ότι το πολιτικό σκηνικό μπορεί να αλλάξει; Υπάρχει κόσμος που πεινάει, συνταξιούχοι που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί, χιλιάδες παιδιά άνεργα, κ.λ.π. Η εγκληματικότητα έχει φτάσει στα ύψη. Που θα οδηγήσει όλο αυτό;»

«Ν.Ρ.»: «Όλα αυτά που μου περιγράφετε είναι μια πλευρά του νομίσματος, ωστόσο υπάρχει και η άλλη, μιας Ελλάδας που μάχεται, που αγωνίζεται, που εργάζεται οργανωμένα και συστηματικά για ένα καλύτερο αύριο. Με λάθη αν θέλετε. Λάθη δεν κάνουν μόνο οι τεμπέληδες και οι νεκροί. Υπάρχουν εκεί έξω νέοι άνθρωποι δημιουργικοί, που δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε, μόνο έτσι μπορεί ν’ αλλάξει το σκηνικό».

«Ν.τ.Α.»: «Τι είναι αυτό το οποίο κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου;»

«Ν.Ρ.»: «Πρέπει να βάλει στο περιθώριο όλους εκείνους που με τις επιλογές που έκαναν εξέθεσαν στα μάτια του κόσμου το κόμμα. Εκείνους, λίγους ευτυχώς, που δεν ακολούθησαν την εντολή του Πρωθυπουργού για “σεμνά και ταπεινά”. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν θέση στην ΝΔ, εάν ο κόσμος δει όσους “παραστράτησαν” να μένουν εκτός “νυμφώνος”, θα συνειδητοποιήσει πως ο Καραμανλής δεν παίζει…Ωστόσο, με εξοργίζει η ισοπέδωση του «όλοι είναι ίδιοι». Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για κάποιον που έχει όρεξη να δουλέψει για τον τόπο του. Το να λέμε ότι τίποτα δεν αλλάζει σ’ αυτή τη χώρα και να κάνουμε κριτική απ’ τον καναπέ μας, είναι το πιο εύκολο πράγμα. Το να ριχτούμε στη μάχη, κόντρα σε κατεστημένα χρόνων και να βάλουμε τα δυνατά μας μήπως και αλλάξει κάτι έστω και μικρό στον τόπο, είναι ο δύσκολος δρόμος. Εγώ ξέρω να δίνω μάχες και να αγωνίζομαι. Έτσι μ’ έμαθε ο πατέρας μου από μικρή. Κι αυτό σκοπεύω να κάνω όσο αντέχω. Ένα είναι το μήνυμα: Κοιτάμε μπροστά και δουλεύουμε με αυταπάρνηση».

Ιωάννα Χριστοδούλου