ΟΙ «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΟ «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» / Από την Παιδική Σκηνή της Θεατρικής Ομάδας Αποφοίτων

Η Παιδική σκηνή της Θεατρικής Ομάδας Αποφοίτων 1ου Λυκείου Αιγίου, παρουσιάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη “ΒΑΤΡΑΧΟΙ”

(μια διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου για παιδιά), στο “Πολυτεχνείο”, σε μια παράσταση από παιδιά για παιδιά, αλλά και μεγάλους.

Παραστάσεις: Σάββατο 21, Κυριακή 22, Δευτέρα 23, Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ώρα έναρξης: 7:00μ.μ.

Το έργο παρουσιάστηκε το 405 π.Χ., ένα χρόνο πριν το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Ήταν ένας πόλεμος φοβερός ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη, που στοίχισε πολλές ανθρώπινες ζωές και συνέβαλε στην παρακμή του αρχαίου Ελληνικού κόσμου.
Αυτή η παρακμή είχε ήδη αρχίσει όταν γράφτηκαν οι “Βάτραχοι” και απλωνόταν σε όλους τους τομείς: στην οικονομία, στην πολιτική, στην κοινωνική και πνευματική ζωή. Η Ιστορία έχει ως εξής:

Ο θεός Διόνυσος απογοητευμένος από την κατάσταση του θεάτρου στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση για να αρχίσουν ξανά αξιόλογοι δραματικοί αγώνες στην Αθήνα.
Μαζί με τον δούλο του Ξανθία ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τον Κάτω Κόσμο με σκοπό να φέρουν πίσω τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Όταν φτάνουν στον Άδη, επικρατεί αναταραχή.

Ο Ευριπίδης διεκδικεί από τον Αισχύλο την τιμητική θέση του καλύτερου τραγικού ποιητή. Για να λυθεί η διαφορά, ο Πλούτωνας καλεί τον Διόνυσο, σε ρόλο διαιτητή, καθώς και τους τρεις τραγικούς σε έναν δραματικό διαγωνισμό. Ο αγώνας για την ανάδειξη του καλύτερου, αρχίζει… Τα κωμικά ευρήματα και τα φαρσικά επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο και μέσα από την πικρή σατιρική διάθεση του Αριστοφάνη, έρχεται στο φως η πάντα σύγχρονη διάσταση του έργου.

Το εύρημα του Αριστοφάνη να βάλει τον ίδιο το θεό του θεάτρου – τον Διόνυσο – να κατέβει στον κάτω κόσμο των νεκρών για να ξαναφέρει στη ζωή έναν από τους μεγάλους ποιητές, με σκοπό να ξαναβρούν οι άνθρωποι τη χαμένη τους πνευματικότητα, ξαναγίνεται στις μέρες μας τραγικά επίκαιρο!