ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕ – Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα το Αίγιο τίμησε την Πολιούχο του Παναγία Τρυπητή

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, εορτάστηκε με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στο Αίγιο. Χιλιάδες προσκυνητές κατέκλυσαν και φέτος την πόλη, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής και να πάρουν μέρος στον πανηγυρισμό.

Το βράδυ της παραμονής της τοπικής εορτής, τελέστηκε  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απόδωσε η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ» υπό την διεύθυνση του Προέδρου Φωτίου Θεοδωρακοπούλου. Στη συνέχεια τελέσθηκε ολονύκτιος κατανυκτική Αγρυπνία, ήτοι Παράκλησις, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Την Παρασκευή, ημέρα της τοπικής εορτής, στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, συμπαραστατουμένου του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ξεκίνησε η ιερά πομπή της λιτάνευσης της Θαυματουργού Εικόνας της Θεοτόκου, η οποία κατευθύνθηκε στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου αναπέμφθηκε δέηση και εκφωνήθηκε πανηγυρική ομιλία από τον Μητροπολίτη Κορίνθου. Ακολούθως η Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος τοποθετήθηκε επί ανοικτού αυτοκινήτου και κατέληξε στο Ιερό Προσκύνημα, διά της καθιερωμένης διαδρομής.

Προς την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος αποδόθηκαν τιμές από αγήματα του Πεζικού, του Π. Ναυτικού και της Π. Αεροπορίας, ενώ παιάνισαν, μεταξύ άλλων, οι Φιλαρμονικές της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος, όπως και οι Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας και η Φιλαρμονική του Μουσικού Ομίλου Μεσολογγίου. Τιμές αποδόθηκαν από τον Ιερό Κλήρο, Σχολεία, Προσκόπους και Οδηγούς.

Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ζωοδόχου Πηγής εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, ενώ παρέστησαν, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, κ. Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας,  ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, o Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος, οι Βουλευτές Αχαΐας  κύριοι Νικόλαος Νικολόπουλος, Μιχαήλ Μπεκίρης,  Νικόλαος Τσούκαλης και η κ. Μαρία Κυριακοπούλου. Επίσης παρόντες ήσαν οι πολιτευτές κύριοι Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Άγγελος Τσιγκρής, Γεώργιος Καραμαλίκης και η κ. Νατάσα Ράγιου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αιγιαλείας κ. Βασιλική Ψυχράμη και ο κ. Δημήτριος Καμπέρης, ο κ. Γεώργιος Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιγίου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και οι εκπρόσωποι των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν με το γεύμα που παρέθεσαν ο κ. Δήμαρχος Αιγιαλείας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τιμήσουν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.      

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (22-4-2012)

Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο κέντρο του Ναού και στην διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως και περί ώρα 7μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ, θα ψάλλουν οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου – Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί και πάλι στον Θρόνο Της.