Ο Ε΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου τελέσθηκε ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αμβροσίου.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε  Χορωδία Αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό την Διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασιλείου Μπίκου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας με θέμα: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή ανυψωτική πορεία προς το Θεό, μέσα από την καταπολέμηση των παθών».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που αποτελεί την επιστροφή στην κατά φύσιν ζωή, στην εγκράτεια και χαρακτηρίζεται ως περίοδος άσκησης και πνευματικής χαράς, κατά την οποία η πίστη των Χριστιανών ενισχύεται περαιτέρω.

Ο Χριστιανός οφείλει να ασκείται συστηματικά, ώστε να αποφεύγει τν αμαρτία, αλλά και να κάνει έργα δικαιοσύνης και να αποκαταστήσει τις αρετές στη πρότερη θέση τους, όπως όρισε ο Θεός.

Το απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται ο Χριστιανός για να επιτύχει το στόχο του είναι η πίστη, η οποία θα τον βοηθήσει στον αγώνα του και θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει, ακόμα και όταν αυτός ο αγώνας φαντάζει πολύ κοπιαστικός. Όμως, η πίστη δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι που χρειάζεται απόδειξη, όπως το πείραμα και η παρατήρηση στην επιστήμη, αλλά ως αξία ηθική και υπόθεση της ελευθερίας της πνευματικής του φύσεως.

Καταλήγοντας, ο ομιλητής τόνισε ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι περίοδος για αναζήτηση νοημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις και ο Χριστιανός που, μέσα στην καθημερινότητα, προσπαθεί να μεταμορφωθεί πνευματικά σε Άγιο, είναι ο μόνος αληθινά επαναστάτης σε αυτό τον κόσμο.

Την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 θα τελεστεί ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής και ώρα 7.00 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος  με θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία πρότυπο μετανοίας».