Σημαντική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων στη σταφιδοκαλλιέργεια και ελαιοκαλλιέργεια

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας

Μειώσεις σοκ στις επιδοτήσεις της σταφιδοκαλλιέργειας και της ελαιοκαλλιέργειας διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα οι οργανώσεις παραγωγών, σε εφαρμογή των νέων κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το πρόβλημα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που έγινε πρόσφατα (3 Μαρτίου) στα γραφεία της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ Α.Ε.Σ. Α.Ε.), με θέμα την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων στην κορινθιακή σταφίδα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτενής αναφορά στη σημαντική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων στη σταφιδοκαλλιέργεια και ελαιοκαλλιέργεια. Όπως διαπιστώθηκε ανακύπτει ζήτημα ζωτικής σημασίας ειδικά για τη σταφίδα, η οποία είναι ένα προϊόν σχεδόν 100% εξαγώγιμο και ιδιαίτερα κοστοβόρο.

Ένεκα του επείγοντος του θέματος αλλά και των πρόσθετων ζωτικής σημασίας προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί και οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, προκειμένου να οριστεί συνάντηση μαζί του για να του εκθέσουν τις απόψεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και αιτήματα-προτάσεις που αποφασίστηκαν στην εν λόγω σύσκεψη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόνησος», όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης ΑΕ, Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας, Γεράσιμος Καλλιμώρος, μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η προηγούμενη κυβέρνηση και η ΠΑΣΕΓΕΣ είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι σε καμία περίπτωση η μείωση των επιδοτήσεων δεν θα ξεπερνούσε το 30% σταδιακά έως το 2020. Ωστόσο, στο πληροφοριακό σύστημα που διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις, διαπιστώθηκε ότι στις καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας, το 2014 υπήρξε μια κάθετη μείωση των επιδοτήσεων 25% η οποία συνολικά θα φτάσει στο 48% έως το 2020. Η εξέλιξη αυτή, όπως τόνισε ο κ. Καλλιμώρος, είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας και δημιουργεί πρόβλημα ακόμα για την ύπαρξη του ίδιου του προϊόντος, καθώς πρόκειται για μια από τις πλέον κοστοβόρες καλλιέργειες.

Ο Μίλτος Σταυρόπουλος, διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα κορινθιακής σταφίδας στην Ελλάδα, εξήγησε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια έγινε μια προσπάθεια ώστε η πολιτική ηγεσία να δώσει τη δέουσα προσοχή στο προϊόν της σταφίδας. Οι οργανώσεις χτύπησαν το καμπανάκι, ζητώντας τη διαφοροποίηση της Ελλάδας στην ΚΑΠ για την επιδότηση της σταφίδας και την εφαρμογή της ρήτρας της ΕΕ που προβλέπει σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων σε ποσοστό το πολύ έως 30%, με ορίζοντα χρόνου τα τέλη του 2020. Η πολιτική ηγεσία είχε δώσει διαβεβαιώσεις για την προστασία του προϊόντος, τώρα όμως διαπιστώνεται ότι η μείωση των επιδοτήσεων έχει ήδη φτάσει το όριο του 2020, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το προϊόν, τους καλλιεργητές και τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος, τόνισε ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα μοναδικό προϊόν στην Ευρώπη που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, με εξαγωγές που φτάνουν το 98%.

Η σταφίδα, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος, καθόρισε την ιστορία της χώρας από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ρίχνοντας ακόμα και κυβερνήσεις, ενώ σήμερα ζουν από αυτή την καλλιέργεια περίπου 25.000 οικογένειες, κυρίως στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, οπότε είναι κατανοητό ότι αν προκύψει σοβαρό πρόβλημα, τότε θα κινδυνεύουν να χαθούν ολόκληρα χωριά και μια ευρύτερη οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΣ επισήμανε το γεγονός ότι η μη τήρηση της δέσμευσης για ομαλή μεταβολή των δικαιωμάτων, δεν βοηθά τους παραγωγούς και τις οργανώσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, την στιγμή που το προϊόν ήδη συμπιέζεται από τις χαμηλές τιμές. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η επανεξέταση της κατανομής των δικαιωμάτων ως προς τους σταφιδοκαλλιεργητές. «Με τις μειώσεις δικαιωμάτων που είδαμε μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «Gaia Επιχειρείν» είναι αδύνατον να επιβιώσουν οι παραγωγοί» τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των σταφιδικών συνεταιριστικών οργανώσεων, ο Βουλευτής Αχαΐας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νικόλαος Νικολόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και υποψήφιος Βουλευτής Αχαΐας ΚΙΔΗΣΟ Γεώργιος Αγγελόπουλος και ο Διομήδης Τόλιος, εκπρόσωπος του βουλευτή Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα. Επιστολές επίσης έστειλαν η Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, η Μαρία Κανελλοπούλου Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας Βουλευτής ΝΔ Ηλείας και ο Ιωάννης Κουτσούκος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηλείας ενώ τηλεφωνικά επικοινώνησε ο Χρίστος Δήμας Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας. Από τους Βουλευτές ζητήθηκε να κατατεθεί κοινή ερώτηση στη Βουλή.