ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ: Περικοπές στην εξισωτική αποζημίωση και η αλήθεια

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαν για δεύτερη χρονιά να μην λαμβάνουν η να είναι κουτσουρεμένη η εξισωτική τους αποζημίωση. Αυτή η απαράδεκτη εξέλιξη για τους αγρότες των μειονεκτικών περιοχών- ορεινών και νησιωτικών- έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό με την αποδοχή της από τους κυβερνώντες.

Έχει να κάνει με την αγροτική πολιτική που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως αυτή αποτυπώνεται και μέσα απ τη νέα ΚΑΠ.  Οι μνημονιακές κυβερνήσεις αποδεχόμενες την επίθεση που εξαπολύθηκε με εντολή της Τρόικας στα μεσαία και μικρά εισοδήματα, έτσι και στην περίπτωση των εξισωτικών αποζημιώσεων αποδέχθηκε με υποτέλεια τις αποφάσεις των κύκλων που μέσα από τα μνημόνια θέλουν να πριμοδοτήσουν την βιομηχανική γεωργία εις βάρος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Τα θύματα αυτής της επιλογής είναι οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές του Ευρωπαϊκού Νότου και συνολικά η μικρομεσαία αγροτιά, η οικογενειακή γεωργία. Η μνημονιακή  συγκυβέρνηση αποδέχεται τους φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, την αποδέσμευση της παραγωγής από τις επιδοτήσεις, τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων. Στόχος η συγκέντρωση γης και παραγωγής  στα χέρια επιχειρηματιών, που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά των πιο ευαίσθητων περιοχών. Οι  πολιτικές που αποδέχεται και εφαρμόζουν οι κυβερνώντες αποδεκατίζουν την μικρή και μεσαία αγροτική παραγωγή. Πολιτικές που είναι εναρμονισμένες με τα συμφέροντα της βιομηχανικής γεωργίας του Βορρά της Ευρώπης αλλά και των ντόπιων καρτέλ της βιομηχανίας διατροφής. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η επιλογή της κυβέρνησης να παρακρατηθούν επιδοτήσεις των αγροτών για χρέη. Μια επιλογή που φέρνει σε δυσχερέστατη θέση τους αγρότες που έχουν δει, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δραματική μείωση των εισοδημάτων τους. Μια επιλογή που έχει να κάνει και με την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, βορά στα συμφέροντα του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου. Η πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την στήριξη των αγροτών».

Μόνη διέξοδος, στην επίθεση που δέχεται ο αγροτικός κόσμος,  είναι η ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης και των πολικών της. Καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη της αλλαγής στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα έχει βασικό γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, τη Δημοκρατία, τη σταθερή εργασία και την κοινωνική ασφάλεια για όλους τους πολίτες.

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ