Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας: «ΟΧΙ στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές»

Με επιστολή του προς τους Βουλευτές Αχαΐας, ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, λέει ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, επισημαίνοντας ότι  το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα περισσότερα λουκέτα στην αγορά και επιπλέον διόγκωση της ανεργίας. Αναλυτικά στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας και στους Εμπορικούς Συλλόγους, ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κ. Βουλευτές,

Προς έκπληξή μας, ενημερωθήκαμε για την ξαφνική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250τ.μ. όλες τις Κυριακές του έτους, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των φορέων του εμπορικού κόσμου, δηλαδή αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις (όπως φορολογικό, πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς) που λαμβάνονται επί τροχάδην και υπό πίεση δεν συμβάλλουν στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά αντιθέτως οδηγούν στον αφανισμό τους και στην επιβίωση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Λέμε ΟΧΙ λοιπόν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αναφορικά με τους όρους που έθεσε στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ανάπτυξης, διότι:

• Το διευρυμένο ωράριο είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα.

Το ωράριο των καταστημάτων είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο. Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.

• Ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα αφού η τσέπη του είναι άδεια.

Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές. Η μετατροπή της Κυριακής σε «καθημερινή» θα ακυρώσει την μόνη ημέρα ξεκούρασης που απομένει στον Έλληνα, την μόνη ημέρα που μπορεί να αφιερωθεί απερίσπαστα στην θρησκευτική του πίστη, στην οικογένειά του, να παίξει με τα παιδιά του, να συναντήσει τους φίλους του και να καλλιεργήσει τις μόνες κοινωνικές σχέσεις που του έχουν απομείνει στην Ελλάδα της ύφεσης και της δυσπραγίας. Επιπλέον, οι επιπτώσεις ντόμινο που θα έχει η κατάργηση της αργίας και το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ισορροπούν την αγορά, θα επιτρέψει την μονοπώλησή της και την επικράτηση των τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα.

• Η υπεραπασχόληση 365 ημέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον Έλληνα έμπορο. 

Στην Ελλάδα το 90% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι και μικροεργοδότες, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι. Έτσι όπως τίθεται, το άνοιγμα την Κυριακή είναι μονόδρομος αν θέλουν να επιβιώσουν από τον δριμύ ανταγωνισμό των μεγάλων και εύρωστων οικονομικά επιχειρήσεων. Δεδομένα όμως, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δεν θα αντέξουν την αυξημένη πίεση μίας εβδομάδας χωρίς ξεκούραση και θα εξοντωθούν οργανικά, με τελικό και βέβαιο αποτέλεσμα ακόμα περισσότερα λουκέτα στην αγορά και επιπλέον διόγκωση της ανεργίας.

• Τα αυξημένα κόστη λειτουργίας την Κυριακή μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων την Κυριακή δεν πρόκειται να θιγεί.  Θυμίζουμε όμως ότι το σχετικό κόστος απασχόλησης των μισθωτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο:  Προσαύξηση 75% της αναλογίας του μισθού στην ημέρα και παραχώρηση αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη μέρα της εβδομάδας.  Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος αυτές τις εποχές και άρα είναι και οι μόνες που θα ανοίξουν αποτελεσματικά.  Η επιπλέον ημέρα την εβδομάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία της χειμαζόμενης αγοράς, απλά θα αναδιανείμει την ήδη μειωμένη πίτα του τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρών που θα κλείσουν.

• Είναι ψέματα ότι ο περιορισμός των 250 τμ προφυλάσσει τους μικρομεσαίους.

Η διάταξη εξαιρεί τις αλυσίδες και τα shop in the shop αλλά δεν υπάρχει σαφής νομικός ορισμός του όρου «αλυσίδα» ώστε να ξέρουμε τι σημαίνει και σε ποιους αναφέρεται και επιπλέον δεν εξαιρούνται ρητά από την δυνατότητα ανοίγματος τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά, τα οποία νοικιάζουν χώρους στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάτω των 250 τ.μ. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η διάταξη, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για καθολικό άνοιγμα.

• Το άνοιγμα των καταστημάτων θα απαξιώσει τις παραδοσιακές αγορές της Κυριακής. 

Στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων λειτουργεί μία ολόκληρη οικονομία από εξειδικευμένα καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλες δραστηριότητες, που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο χαρακτήρα της Κυριακής ως ημέρας ξεκούρασης, χαλάρωσης και διασκέδασης.  Μέσα σε μία πολύβουη κανονική ημέρα, με πλήρες κυκλοφοριακό, έλλειψη θέσεων στάθμευσης, ανοιχτά μαγαζιά και πάγκους μικροπωλητών παντού, αυτές οι αγορές χάνουν το χαρακτήρα τους, τα παραδοσιακά κέντρα υποβαθμίζονται και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο, αυξάνοντας τα λουκέτα και οδηγώντας ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στην ανεργία.

Σε περίοδο βαθιάς ύφεσης (που διανύουμε για έκτη συνεχή χρονιά) αυτό που χρειάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης και ένα δίκαιο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους , να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όχι εξοντωτικά μέτρα που εκμηδενίζουν την ελάχιστη ρευστότητα που υπάρχει για λίγο ακόμη στην αγορά.

Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο (αναφορικά με το φορολογικό και το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς) αλλά και όλοι οι Βουλευτές ανεξαρτήτου κόμματος θα ακούσουν τη φωνή του εμπορικού κόσμου και την ύστατη αυτή ώρα θα στηρίξουν τις εναπομείναντες επιχειρήσεις και δε θα συμβάλλουν με τις αποφάσεις τους στην εξόντωση των επιχειρήσεων και στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, η οποία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να είναι έτοιμοι για τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της εμμονής τους δεδομένου ότι ο εμπορικός κόσμος δε θα μείνει άπραγος και απαθής στη διάλυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».