ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ O Γ ́ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης Αιγίου τελέσθηκε ο Γ ́ Κατανυκτικός Εσπερινός,

προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιωακείμ Βενιανάκη,Πρωτοσυγκέλλου της καθ’ημάς Ιεράς Μητροπόλεως. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι Πρωτοψάλτες εξ Αθηνών Γρηγόριος Κακούρης και Πέτρος Δασκαλοθανάσης. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «H πορεία μας προς το Πάσχα».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην πορεία που η Εκκλησία έχει χαράξει, προκειμένου να οδηγήσει τον κάθε χριστιανό προς το Πάσχα. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ένα παιδί 3ετών, το οποίο πρόκειται να συναντήσει για πρώτη φορά το ναυτικό πατέρα του και είναι γεμάτο από ανάμεικτα συναισθήματα και ρωτάει την μητέρα του για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί, συμπεραίνει ότι το ίδιο πράττει και η Εκκλησία ως μητέρα για να οδηγήσει τον άνθρωπο κοντά στο Θεό Πατέρα.

Με αυτή την έννοια, η Εκκλησία στο χρονικό διάστημα των 70 ημερών, που προηγείται του Πάσχα και που ονομάζεται Τριώδιο, μας δίνει παραδείγματα, προκειμένου να μας προετοιμάσει για τον ερχομό του αναστημένου Χριστού.

 Όλα αυτά τα παραδείγματα περιέχονται στις Ευαγγελικές Περικοπές των Κυριακών της περιόδου του Τριωδίου, ξεκινώντας από τον Ζακχαίο ακόμα και καταλήγοντας στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, που είναι και η τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο ομιλητής κατέληξε ότι η περίοδος αυτή του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα πρέπει να γίνει φάρος και οδηγός μας και να μας δείξει το πώς εμείς μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το οποίο η Εκκλησία θέλει να μας μυήσει, στο γεγονός, δηλαδή, της συνάντησής μας με το Θεό.

Την ερχόμενη Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 θα τελεστεί ο Δ ́ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Αιγίου και ώρα 6.30 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Λεόντιος Πετρίδης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου, Δ.Δ. Αγίου Κωνσταντίνου με θέμα: «Ο Τίμιος Σταυρός σύμβολο νίκης και Αναστάσεως».