Τη ρύπανση του ποταμού Σελινούντα από τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας καταγγέλλει «H AΛΚΥΩΝ»

Τη ρύπανση του ποταμού Σελινούντα από τη λειτουργία οικονομικής μονάδας δίπλα στα τρέχοντα νερά του, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «H AΛΚΥΩΝ». Η Ομοσπονδία ζητά να μάθει, μεταξύ άλλων, από τις αρμόδιες αρχές αν είναι συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας επεξεργασίας, η οποία όπως επισημαίνει πρέπει να μετεγκατασταθεί, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε και αυτοψία όπου διαπίστωσε ότι κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων πρέπει να έχουν χυθεί στον ποταμό χιλιάδες κυβικά υγρών αποβλήτων δεδομένου ότι ήταν υπερχειλισμένες οι εγκαταστάσεις. Αναλυτικά «H AΛΚΥΩΝ», αναφέρει τα κάτωθι: «Σκοπός της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού Κόλπου «H AΛΚΥΩΝ» είναι η προστασία των οικοσυστημάτων του Κορινθιακού Κόλπου και η βιώσιμη προοπτική τους, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στις χερσαίες περιοχές του κόλπου.

Η  Γ.Σ. των αντιπροσώπων των συλλόγων μας, από όλες τις περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου τον Οκτώβρη του 2012,αποφάσισε να ληφθούν δράσεις και εκδηλώσεις για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας των νερών των ποταμών και χειμάρρων που εκβάλλουν στον Κορινθιακό Κόλπο.

Στα πλαίσια αυτά και κατόπιν ενημέρωσής μας από κατοίκους που γειτνιάζουν με τον ποταμό Σελινούντα του Δήμου Αιγιαλείας, στις 29/1/2013 καλέσαμε τις ελεγκτικές αρχές της πολιτείας, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης του Αιγίου σε αυτοψία για την λειτουργία οικονομικής μονάδας στα όρια του Δ.Δ. Κουλούρας του Δήμου Αιγιαλείας.

Η οικονομική αυτή δραστηριότητα είναι μέσα στην ενεργή κοίτη του ποταμού ακριβώς δίπλα στα τρέχοντα νερά του. Εμείς ως Ομοσπονδία ζητήσαμε από τις αρμόδιες αρχές να μας απαντήσουν:

– Αν είναι συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας επεξεργασίας στην κυριολεξία δίπλα στα τρέχοντα νερά του ποταμού.

– Ποια η εφαρμογή του Ν. 4014/2011περί Περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων και του Ν. 4042/2012 (Ποινική προστασία του περιβάλλοντος) στην εν λόγω μονάδα;

Έγινε φανερό και από την αυτοψία της Τρίτης 29/1/2013 ότι κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων της χειμερινής περιόδου πρέπει να έχουν χυθεί στον ποταμό χιλιάδες κυβικά υγρών αποβλήτων δεδομένου ότι ήταν υπερχειλισμένες οι εγκαταστάσεις και προς την βόρεια δε πλευρά του οικοπέδου ελεύθερα κινούνταν τα κατασταλάγματα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα του ποταμού και της ευρύτερης περιοχής. Άμεσα πρέπει:

1. Να σταματήσει η ρύπανση των νερών του ποταμού.

2. Να μετεγκατασταθεί η εν λόγω οικονομική μονάδα σε άλλη περιοχή που θα εκπληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της».