Υποβαθμίζεται το Τελωνείο Αιγίου; Ερώτηση του Πάνου Σακελλαρόπουλου στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Σε ερώτηση που κατέθεσε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, o Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, με αφορμή επικείμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Αιγίου, επισημαίνει τα εξής: «Σχετικά με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και αφορούν την υποβάθμιση του Τελωνείου Αιγίου και την μετατροπή του σε τοπικό τελωνειακό γραφείο χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν:

1. Τα στοιχεία της δραστηριότητάς του τα οποία φαίνονται από τις εκθέσεις όλων των οικονομικών ετών.

2. Τα μεγάλα για την τάξη του έσοδα που προέρχονται κυρίως από τον τελωνισμό μπανανών και ανανάδων που εισάγονται μέσω αυτού και προορίζονται για την ελληνική αγορά καθώς και για άλλες χώρες όπως Κύπρο, Σκωτία, Σερβία, Αλβανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.λπ.

3. Η μεγάλη γεωγραφική έκταση που καλύπτει (6 πρώην δήμοι).

4. Το σύνολο των οικονομικών φορέων και επαγγελματιών που εξυπηρετεί (εισαγωγής, εξαγωγής, αρτοποιούς, αλιείς).

5. Την διεκπεραίωση εκτός από τις δικές του υποθέσεις παραβάσεων που διαβιβάζονται από το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδος και την Οικονομική Αστυνομία.

6. Την στέγασή του σε κτήριο ιδιοκτησίας του υπουργείου οικονομικών.

7. Την ύπαρξη φορολογικών αποθηκών (ΚΑΒΙΝΟ A.E., IK ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ Α.Ε.) με προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, μια αποθήκη αποταμίευσης κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών (ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Α.Ε.) μέχρι τον τελωνισμό τους, την ύπαρξη δύο μεγάλων σταφιδεργοστασίων και 5 προσωρινής εναπόθεσης νωπών φρούτων σταφίδας κ.λπ.

8. Την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του εργοστασίου των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ στο Αίγιο.

9. Και τέλος την ολοκλήρωση του νέου εμπορικού λιμένα Αιγίου εντός του 2013 με προοπτικές αύξησης της εμπορευματικής κίνησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθαι:

-Έχετε ενημερωθεί για το συγκεκριμένο σοβαρό πρόβλημα που αφορά την διατήρηση του Τελωνείου Αιγίου ως Β΄ Τάξης ήτοι ως έχει, ως απολύτως απαραίτητου για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και την συμβολή του στην οικονομία της περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και αν ναι σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί ή πρόκειται να προβείτε;».