Υπόμνημα – καταγγελία από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας

“Ο Χ.Υ.Τ.Α. Ανατολικής Αιγιάλειας (π. δήμων Αιγείρας – Ακράτας – Διακοπτού) δέχεται τα οικιακά απορρίμματα του πληθυσμού που βρίσκεται μέσα στα γεωγραφικά όρια των προαναφερόμενων Δημοτικών Ενοτήτων με προϋπολογισμένη ποσότητα για τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά καθορίζονται σαφέστατα από τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων όπως διευκρινίζονται στη Σύμβαση Λειτουργίας για την  4η Διαχειριστική Ενότητα όπου ανήκει ο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας. Οποιαδήποτε άλλη λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά και η κατά καιρούς χρήση του, με την ανοχή της Δημοτικής αρχής, για παράτυπη εναπόθεση απορριμμάτων  αποτελεί νομικό, υγειονομικό αλλά και ηθικό ατόπημα. Ηθικό επειδή αυτές οι τρεις τοπικές κοινωνίες, προτίμησαν να διαθέσουν χρήματα για το ΧΥΤΑ και στερήθηκαν την απόκτηση πλατειών, διάνοιξης δρόμων, πεζοδρόμων, πολεοδομικών σχεδίων κ.ά., με σκοπό να κάνουν διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων με σύγχρονους κανόνες υγιεινής και σωστής διαχείρισης (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και απόρριψη των κατά 60% τουλάχιστον μειωμένων απορριμμάτων σε θεσμοθετημένο ΧΥΤΑ).

Με αυτό τον υποδειγματικό τρόπο λειτούργησε η αποκομιδή των απορριμμάτων επί 5 περίπου χρόνια σε αυτούς τους τρεις π. Καποδιστριακούς Δήμους με την ανακύκλωση ειδικά να έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Επίσης η τιμή του τέλους εναπόθεσης των απορριμμάτων είχε ορισθεί στην προγραμματική σύμβαση λειτουργίας του ΧΥΤΑ στα 35,63 ευρώ/τόνο(full cost accounting).

Μετά την ένταξη των π. δήμων Αιγείρας – Ακράτας – Διακοπτού στον Καλλικρατικό Δήμο Αιγιαλείας, τα πράγματα και στον τομέα της καθαριότητας ανατράπηκαν. Ο νέος Καλλικρατικός δήμος, παρά τις παραστάσεις και  διαμαρτυρίες μας, θεωρεί χωρίς ίχνος δεοντολογίας, το ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας υποδομή όλου του νέου Δήμου μετατρέποντας το ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας σε χωματερή της Ανατολικής και Νότιας Αχαΐας.

Μετά από 26 μήνες διαχείρισης του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας από τους εκάστοτε αντιδημάρχους απορριμμάτων Αιγιάλειας υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου και την ανοχή των τοπικών αντιδημάρχων Ακράτας Διακοπτού και Αιγείρας, ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ εντελώς ασυντήρητος κατάντησε ένας κοινός ΧΑΔΑ. Το χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή με τον πιο παράλογο τρόπο επιτρέποντας ακόμα και σε βιομηχανίες εκτός Αιγιάλειας (π.χ. για επικίνδυνα απορρίμματα ΤΙΤΑΝ), επιβαρύνοντας τις εγκαταστάσεις με βιομηχανικά απόβλητα που απαγορεύονται γραπτώς ως «μη αποδεκτά επικίνδυνα απόβλητα»σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του. Και ενώ στο ίδιο έγγραφο ορίζεται στους 122.400 τόνους έως το τέλος του 2011 η ποσότητα των απορριμμάτων που θα δεχτεί το πρώτο κύτταρο από πληθυσμό 25.000 μονίμων κατοίκων αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στους 150.000 τόνους και άνω.

Είμαστε σίγουροι, ότι δεν επισκευάζεται σκόπιμα η γεφυροπλάστιγγα εδώ και ενάμιση χρόνο, άρα δεν υπάρχουν τα ακριβή αποδεικτικά στοιχεία για τον όγκο των εναποτιθέμενων απορριμμάτων. Έχουμε όμως αποδεικτικά στοιχεία για το ποιόν και την προέλευση των παράνομα μεταφερόμενων σκουπιδιών δυτικά του Σελινούντα αλλά ακόμα και δυτικότερα του Δρέπανου. Υπάρχουν άλλωστε τα βιβλία συμβάντων του Α.Τ. Ακράτας και του Α.Τ. Αιγίου για οδηγούς τριαξονικών και απορριμματοφόρων που προσπαθώντας να διασφαλίσουν το (νυχτο)μεροκάματό τους-συνήθως παίρνουν εντολές για νυχτερινή μεταφόρτωση ή μεταφορά-και την αναγκαστική ανοχή υπαλλήλων του ΧΥΤΑ, που αποδεικνύουν ότι εργάζονται χωρίς ασφαλιστική και φορολογική κάλυψη.                         

Επειδή προφανώς η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι προϊσταμένη των εντολέων των πιο πάνω εργαζόμενων, κρίνουμε ότι επιβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους να προμηθευτούν και να αναγνώσουν τα έγγραφα που αφορούν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας. Επίσης να πάψουν να επικαλούνται τα περί ενιαίου δήμου μέσω Καλλικράτη(αν τον έχουν αναγνώσει και αυτόν)και ας προσανατολιστούν επιτέλους στην κατεύθυνση της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων με οφέλη για την υγεία και για την οικονομία των συμπολιτών μας όπως άλλωστε το έχουν παραδεχτεί όλοι τους στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (Αίγιο-Πολυτεχνείο, Ακράτα – Πλατάνια κ.α.) που σε αγαστή συνεργασία οι Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι της Αιγιάλειας έχουν οργανώσει.

Η λύση του προβλήματός τους είναι γνωστή από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας, αφού δύο φορές μάλιστα έχει χρεωθεί να φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση επεξεργασίας στην οποία και με την παρουσία των περιβαλλοντικών Συλλόγων είχε υποκριτικά  συμφωνήσει -απ’ ότι αποδείχτηκε. Δεν υπάρχουν ανατολικά ή δυτικά απορρίμματα. Είναι η ώρα μηδέν. Να αποφασίσετε κύριοι της δημοτικής αρχής με συνετό και σύγχρονο τρόπο τη διαχείριση του θησαυρού που λέγεται οικιακά απορρίμματα, γι’ αυτόν το θησαυρό που σφάζονται οι μεγαλοεργολάβοι αυτή τη στιγμή.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιάλειας θα απευθυνθεί σε υπηρεσίες και αρχές Ελληνικές και Ευρωπαϊκές, αφού ο Δήμος Αιγιαλείας πέραν των άλλων είναι «τυφλός» και  «κουφός». Με γνώμονα την υγεία αλλά και την τσέπη του Ανατολικοαιγιαλέα και την ποιότητα του περιβάλλοντος της περιοχής μας, θα απευθυνθούμε μέχρι τις υπηρεσίες περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διόρθωση της διαπραττόμενης αδικίας. Επειδή στο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας:

-οι εγκαταστάσεις αποστράγγισης ομβρίων και διασταλλαγμάτων είναι πια ανύπαρκτες,

-οι επιχωματώσεις αν γίνονται και όποτε γίνονται, το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι κατακρημνίσεις όγκων απορριμμάτων ως χιονοστιβάδα στον παρακείμενο χείμαρρο Θολοπόταμο,

-οι αέριοι ρύποι απελευθερώνονται ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα

δηλώνουμε σε όλους ότι :

Θα διεκδικήσουμε μέχρις εσχάτων το δικαίωμά μας στην υγεία απαιτώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες την αποκατάσταση ή ακόμα και το κλείσιμο, αφού πληρώνουμε που πληρώνουμε 160 ευρώ/τόνο για το  νέο ΧΑΔΑ της Αιγιάλειας, που ακόμα ονομάζεται ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας. Ζητάμε από τους κατοίκους και τους φορείς της Αιγιάλειας, και ιδιαίτερα της Ανατολικής, τη συστράτευσή τους μαζί μας για τη διαφύλαξη του ΧΥΤΑ της περιοχής μας, πράξη  που κανονικά έπρεπε να την έχει διασφαλίσει  η Δημοτική Αρχή”.

 

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

Κ.Οικονόμου                                   Χ. Χατζηθεοδώρου