Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011 – Πολύ καλή χρονιά για την αμπελουργική ζώνη των Πλαγιών της Αιγιαλείας

Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), κλιματολογικά το 2011 υπήρξε μία υπέροχη χρονιά, αφού αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την άνοιξη εφοδίασαν το έδαφος σε υδατικά αποθέματα ενώ το ήπιο χωρίς καύσωνες καλοκαίρι, διατήρησε τα φρουτώδη και δροσερά χαρακτηριστικά των ραγών.

«Η χρονιά ξεκίνησε με σχετική οψιμότητα η οποία διατηρήθηκε έως τον τρυγητό με πλήρη ωρίμανση των φαινολικών συστατικών των ερυθρών ποικιλιών», τονίζει ο ΣΕΟ και προσθέτει τα εξής: «Η βροχερή όμως άνοιξη είχε ένα αποτέλεσμα που αιφνιδίασε τους αμπελουργούς σε πολλές περιοχές της χώρας. Την εκτεταμένη προσβολή από περονόσπορο. Ο περονόσπορος, συνηθισμένη ασθένεια της αμπέλου στη λοιπή Ευρώπη, σπάνια εμφανίζεται στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και δη σε νομούς όπως η Αττική (ξηροθερμικό κλίμα), η Βοιωτία και πόσο μάλλον η Κρήτη. Εφέτος όμως η πρώτη φάση ανάπτυξης της ασθένειας έτυχε πολύ ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και δύσκολα αντιμετωπίζεται κυρίως από τους αμπελουργούς που με το μικρό κλήρο των 3 – 4 στρεμμάτων δεν παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις καιρικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα έφερε κυρίως μεγάλη ποσοτική μείωση στις περιοχές που αναφέραμε, που είναι όμως πολύ μεγάλες αμπελουργικές περιοχές με αποτέλεσμα η τιμή των λοιπών σταφυλιών και περιοχών να ανέβει κατακόρυφα, ιδίως των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για τα καθημερινά ελληνικά κρασιά (τα λευκά) τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να κρατηθούν στο ράφι στις περσινές τιμές τους. Η μειωμένη παραγωγή (-30% της περσυνής συνολικά) οδήγησε σε αύξηση έως 80% στις τιμές του σταφυλιού σε Αχαΐα, Κρήτη, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια)».

 Πολύ καλή χρονιά για την αμπελουργική ζώνη των Πλαγιών της Αιγιαλείας

 Όσον αφορά την αμπελουργική ζώνη στις Πλαγιές Αιγιαλείας καταγράφονται τα ακόλουθα: Ο αμπελώνας αποτελείται από εννέα χιλιάδες στρέμματα εκ των οποίων οι οκτώ χιλιάδες έχουν Ροδίτη, και χίλια στρέμματα έχουν διεθνείς και άλλες γηγενείς ποικιλίες. Αρκετές βροχοπτώσεις. Όψιμη άνθιση των φυτών. Πολύ καλές καιρικές συνθήκες στην ωρίμανση και στον τρυγητό (ήπιο καλοκαίρι χωρίς καύσωνες και λίγες θετικές βροχές). Ποιοτικά η χρονιά είναι εξαιρετική. Ο βροχερός χειμώνας και το ήπιο καλοκαίρι οδήγησαν σε εύρωστα φυτά με ωραίες υψηλές οξύτητες με πλούσια αρωματικά χαρακτηριστικά και φρουτώδη αρώματα. Σπουδαία κρίνεται η φαινολική ωριμότητα των ερυθρών. Γενικά αναμένεται μία πολύ καλή χρονιά. Η αμπελουργική ζώνη των Πλαγιών της Αιγιαλείας, οριοθετείται από το ορεινό φράγμα του Χελμού, της Κυλλήνης και του Ερύμανθου στα νότια, από το Παναχαϊκό όρος στα δυτικά και από τον ποταμό Κριό, ανατολικό όριο με την Κορινθία. Στα βόρεια, ο Κορινθιακός κόλπος διακόπτει τους ορεινούς όγκους του Παρνασσού, της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και του Παναιτωλικού της Στερεάς Ελλάδας, επιτρέπει όμως στους βοριάδες να δροσίζουν την περιοχή ακόμα και τα καλοκαίρια. Οι άφθονες βροχοπτώσεις της Δυτικής Ελλάδας ποτίζουν τα εδάφη, που λόγω των μεγάλων κλίσεων στραγγίζουν καλά. Έχει πολλά πλεονεκτήματα αυτή η περιοχή, την οποία διασχίζουν συνολικά 7 ποτάμια!