OΛΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ…ΔΥΣΚΟΛΑ / Εφιαλτική η κατάσταση για τους Δημάρχους των νέων Δήμων

Καλός ο Καλλικράτης, αλλά οι Δήμαρχοι αισθάνονται σαν να τους έριξαν στον Καιάδα και ακόμη δεν έχουν δει τα χειρότερα. Διότι στην παρούσα φάση βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο όπου όλα επιτρέπονται και συγχωρούνται. Τα λουριά «σφίγγουν» από τον Ιούλιο, οπότε οι Δήμοι αναλαμβάνουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων που τους… κληρώνει. Ανησυχούν ότι ούτε προσωπικό, ούτε χρήματα θα έχουν για να τις ασκήσουν. Προβλήματα οικονομικά, προσωπικού, στέγασης, οργανωτικά είναι ελάχιστα μόνο από αυτά που συμπληρώνουν τη λίστα των ελλείψεων, χωρίς το υπουργείο Εσωτερικών να δίνει πάντα απαντήσεις σε ζητήματα που ανακύπτουν. Οι περισσότεροι από τους Δημάρχους αισθάνονται σαν κάποιος να τους είπε: «Συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Τώρα, πέσε και κολύμπα!».
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΡΑΧΝΑΣ
Ακόμα και τα αυτονόητα απαιτούν ειδικούς χειρισμούς. Στο Δήμο Αιγιαλείας αναγκάζονται να χωρίζουν τα σκουπίδια. «Όσα προέρχονται από την ανατολική περιοχή, δηλαδή Αιγείρα – Διακοπτό – Ακράτα, καταλήγουν στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Τα υπόλοιπα -κάπου 50 τόνοι την ημέρα- τα μεταφέρουμε στην Ηγουμενίτσα, με κόστος 1.800.000 το χρόνο» λέει ο δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος. Στον νέο ενιαίο Δήμο Αιγιαλείας επικρατεί πάντως η λογική «τα δικά μου και τα δικά σου» ακόμη και στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπήρξε από την αρχή ένας ΧΥΤΑ που να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή» προσθέτει. Έτσι, το ξεκίνημα του Καλλικράτη έγινε με ένα μεγάλο βραχνά. Το κόστος της μεταφοράς απορριμμάτων και πολλά χρέη. «Βρήκαμε συνολικά οφειλές ύψους 24 εκατ. ευρώ από τους έξι συνολικά Δήμους που ενοποιήθηκαν, εκ των οποίων τα μισά οφείλονται σε προμηθευτές», λέει ο Δήμαρχος και εκτιμά ότι τα χρέη προήλθαν είτε από κακοδιαχείριση είτε επειδή άφησαν τους Δήμους εκτεθειμένους, χωρίς πόρους. Στο Δήμο Αιγιαλείας οι προϋπάρχουσες δημοτικές υπηρεσίες λειτουργούν, αλλά με αρρυθμίες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην πολεοδομία. Ο κόσμος πάντως εξυπηρετείται. Τα δύσκολα έρχονται με τις νέες αρμοδιότητες: «Αρμοδιότητες έρχονται πολλές, προσωπικό και χρήματα δεν βλέπουμε να έρχονται» ανησυχεί ο Δήμαρχος. Παρόλα αυτά περίμενε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη. «Πάλι καλά» λέει ο κ. Θεοδωρακόπουλος που θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός στη μετάβαση και όχι να επικρατήσει η λογική «πέσε και κολύμπα».
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
Ο Δήμος Καλαβρύτων ίσως είναι η εξαίρεση του κανόνα σε ό,τι αφορά τους Καλλικρατικούς Δήμους της Αχαΐας. Εκεί οι προϋπάρχουσες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά, οι πολίτες εξυπηρετούνται, σταδιακά εισάγονται νέες αρμοδιότητες. «Τις τελευταίες ημέρες πήραμε τα περίπτερα και τους ανελκυστήρες» λέει ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θέλοντας ακριβώς να δείξει ότι η μετάβαση γίνεται ομαλά. Προβλήματα βέβαια υπάρχουν, όπως η έλλειψη μηχανικών που και πάλι τίθεται ζήτημα ΤΥΔΚ, ή η έλλειψη πολεοδομικής υπηρεσίας, με αποτέλεσμα τα Καλάβρυτα να έχουν ζητήσει τη συνδρομή του Αιγίου. «Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προσαρμογής, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο» αναφέρει ο κ. Λαζουράς που περιγράφει μια κατάσταση σίγουρα όχι ιδανική, αλλά τουλάχιστον βατή. «Αυτό συνέβη γιατί είχαμε ξεκινήσει την προετοιμασία για τη μετάβαση από τον περασμένο Οκτώβριο» εξηγεί ο Δήμαρχος Καλαβρύτων. Σε συνεργασία με μία ιδιωτική εταιρεία και αξιοποιώντας το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας η Δημοτική Αρχή δρομολόγησε τις διαδικασίες μετάβασης, ώστε ο Καλλικράτης να αντιμετωπίσει τα λιγότερα δυνατά οργανωτικά προβλήματα.